Temos
Vyrai ir girtuokliavimas (1938)


Mūsų tautos didžiausia nelaimė yra girtuokliavimas. Visas kraštas, galima sakyti, tiesiog paskendo samagono, degtinės, šamarlako ir alaus jūroje. Girtuokliauja vyrai, moterys, seni ir jauni. Todėl nieko nuostabaus, jei šiandien pas mus tiek daug įvyksta įvairiu žmogžudysčių, savižudysčių, įvairių nelaimiu, nusikaltimų ir tiek daug skurdo. Ir kas gi čia yra didžiausi kaltininkai? Ogi vyrai. Jie daugiausia geria įvairius svaiginančius gėrimus, jie daugiau šį bjaurų paprotį palaiko. Užtat je turi būti daugiau kaltinami ir labiau atsakomingi už tas pasekmes, kurios kyla iš girtuokliavimo.



Mes kasmet prageriame už keliasdešimtis milijonų litų ir nepagalvojame, kaip sunkiai uždirbti pinigai taip lengvai išleidžiami. Už tuos pinigus galėtume pristatyti puikiausių mokyklų, prieglaudų ir kitų pastatų kultūriniams bei socialiniams reikalams. Jei čia neapskaičiuojami visi materialiniai nuostoliai, tai kas suskaitys tuos neįkainuojamus moralinius nuostuolius, padarytus žmogaus sielai, jo dvasiniam gyvenimui ir kūrybinei iniciatyvai. Bachui dievaičiui atsidavę nieko nebesigaili! jie jam viską paaukoją, neišskiriant nė sveikatos.



Nesenai teko būti kultūringiausiose ir turtingiausiose Europos valstybėse: Danijoje ir Švedijoje. Ten stebėjomės tų tautų žemės ūko pažanga ir kitais kultūriniais laimėjimais. Gėrėjomės jų gražiu, tvarkingu gyvenimu. Bet džiaugiamies jų pasiektais darbo vaisiais, kartu ir liudėjome. kad mes dar taip toli, toli esame atsilikę.



Ir suprantama, kad tik blaivios tautos ir blaiviai galvodamos galėjo sukurti tokią kultūrą ir krašto gerovę.



Mes visi taip pat norime būti kultūringi ir kultūrinti kitus. Norime kelti krašto susipratimą. Bet užmirštame, kad besaikiškas girtuokliavimas yra didžiausias stabdys, didžiausias priešas visokeriopo krašto kultūrinio kilimo. Ir iš tikrųjų, toks per didelis ištižimas, bejėgiškumas ir neryžtingumas save nugalėti nieko gero nežada tautos ateičiai. Visos pastangos kelti kultūrinį susipratimą nueina niekais. Ką pastatome ar sukuriame, tai girtuokliaudami vienokiu ar kitokiu būdu vėl griauname. Ir griauname neatsižvelgdami į tas pasekmes, už kurias būsime atsakomingi prieš sekančias kartas.



Jei vyrai brangina vyriškumą ir garbę: jei jie čia daugiausia yra kalti, tai nuo jų proto, valios ir apsisprendimo priklauso krašto blaivumas. Nelaukime iš kažin kur blaivybės apaštalų ir nuostabių pavyzdžių. Jie turi atsirasti iš mūsų pačių tarpo, iš didelio noro ir pasiryžimo blaivėti ir kultūrėti. Jau užtenka dairytis vieniems i kitus: kaimui į į inteligentus ir inteligentams į kaimą ir laukti kada kurie pirmą nustos girtuokliauti ir duos pavyzdį. Rodos jau kiekvienam turėtų būti aiškūs ir suprantami tie girtuokliavimo pavyzdžiai, kuriuos tenka matyti kas dieną. Tik pažiūrėkime į nusigėrusio valdininko, koks jis bebūtu, gyvenimą. Pažiūrėkime i prasigėrusi ūkininką, jo šeimą, jo sodybą ir laukus. Nueikime turgadieniais į restoranus ir įvairias karčiamas. Argi tie pavyzdžiai mums nieko nesako ir neprimena? Ar tuomet nepagalvojame iš kur kyla mūsų skurdas ir visoks moralinis smukimas. Juk čia vietoje kultūrinių įstaigų kūrimo, jų palaikymo, aiškiai remiame tas „įstaigas", kurios yra visokių negerovių šaltiniai, mūsų kultūrinės pažangos stabdžiai.



Jei mes mylime savo kraštą, jei norime kultūrėti ir trokštame greitesnės žemės ūkio pažangos, tai turime mesti besaikišką girtuokliavimą, ir tik tuomet išnyks daug įvairiu blogybių. Tik blaivi tauta būdama galėsime pasivyti kitas kultūringas tautas, nuo kuriu šiandien mes esame atsilikę nemažiau, kaip per šimtą metu.



Vyrai, ypatingai jaunimas turėtu paskelbti kovą prieš per didelį girtuokliavimo paprotį, kuris taip giliai įleidęs šaknis į mūsų tautos gyvenimą. Reikia organizuotis, ieškoti būdų ir priemonių naujai akcijai prieš šitą mūsų krašto nelaimę, kuri naikina kaip maras mūsų moralinį ir materialinį atsparumą. Ypač šiais laikais mes turime susiprasti ir sukaupti visas jėgas, jei norime būti laisvi ir nepriklausomi.



***

Dipl. agr. J. Navakas

Sargyba. 1938, Nr. 20

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos