Temos
Kaip išvengti peršalimo rudenį ir žiemą?


Rudens ir žiemos metu, kada oras žymiai atvėsta, yra didelis pavojus žmogui persišaldyti. Kartais visai nejučiomis, net gėrintis kai kuriais rudens gamtos reiškiniais, galima lengvai susirgti.



Kas gi yra pats peršalimas? Žmogaus kūnas normaliai, kokiose jis sąlygose bebūtu (šilumoj, šalty, drėgmėj ir t. t.) visada stengiasi palaikyti vienodą temperatūrą. Tačiau keičiantis aplinkos sąlygoms, žmogaus kūnas, jei jis nėra tinkamai užgrūdintas ir kitokiu būdu apsaugotas, gali būti atitinkamai paveiktas. Kai kūną neigiamai, nepasiruošusi kovai ir neapsaugotą kitu būdu, paveikia šaltis, gauname peršalimą.



Peršalimas labiausiai veikia jautriausias žmogaus kūno dalis, pvz., greit gaunama sloga, nes paveikiama nosies gleivinė. Kai kuriems žmonėms peršalus prasideda reumatizmas, bronchitas, vidurių kataras, plaučių uždegimas, inkstu ligos ir kt. Peršalę žmonės paprastai greičiausia suserga ta liga, kuria turi palinkimą sirgti. 1 peršalusi kūną greičiau veikia ligas sukeliančios bakterijos, todėl peršalus lemta žmogui greičiau susirgti bet kokia liga.



Žinant, kaip pavojingas žmogui peršalimas, reikia mokėti ir norėti nuo peršalimu apsisaugoti.



Rudens ir žiemos metu visada reikia atsiminti pavojų peršalti. Todėl reikia vilkėti šiltai, tačiau sušilus staigiai nesivėdinti, o tik palengva.



Reikia gydyti įsisenėjusias tas ligas, kurias peršalimas greičiausiai sukelia, pvz., nosies, gerklės, inkstu, plaučių. Vengti nusilpimo, persidirbimo, išalkimo, neišsimiegojimo.



Venkite svaigalų, nes niekas kitas taip dažnai nepersišaldo, kaip girtuokliai. Išgėrus jutimas šilumos ir dėl to nepaisymas šalčio yra tik negudri savęs apgaulė. Taip pat išgėręs šiltu gėrimu tuoj neikite į šaltą orą, nes galima gerklę peršaldyti.



Įėję į šiltą kambarį nusivilkite viršutinius šiltus rūbus. Nesušlapkite kojų, o sušlapę, tuojau stenkitės pakeisti avalynę.



Kvėpuokite pro nosį, o ne pro burną. Niekada neužmikite šaltyje, nors ir labai norėdami miego.



Jei kūnas užgrūdintas, žinoma, ir gerokai peršalus, nieko pavojingo neatsitinka. Tačiau į pavoju statyti savo sveikatą neverta. Todėl be kūno grūdinimo ir jo stiprinimo, turi būti atsižvelgta į tuos reikalavimus, kuriuos mums nustato gydymo mokslas.



Kita vertus, šaltų rudens ar žiemos dienų neturime taip jau bijotis. Jei busim tinkamai apsirengę, šaltas tyras oras tik mus atgaivins. Naudinga, kas gali, žiemos metu ir sportuoti, tačiau čia jau daugiau reikia saugotis peršalimų.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos