Temos
Smuklės apsėdo (1938)


Visame krašte paskutiniais metais smarkiai ėmė augti smuklių skaičius. Kur seniau buvo vienas prirūkęs restoranas ar nešvariais langais aludė, šiais metais yra po kelis restoranus ar barus. YpaČ įėjo į madą restoranus ar barus stačiai kišti piliečiams į akis, kad pamiršęs nepraeitų, kad už parduotus javus ar kitus ūkio produktus ūkininkas įneštų gautus pinigus ir už degtinę atiduotų smuklininkui. Dabar kai kuriuos miestuose ir miesteliuose aplink turgavietę eilės restoranų ir barų. Šiauliuose dar niekados aplink turgavietę nebuvo tiek restoranų ir barų, kiek jų dabar yra prie naujosios turgavietės. Kupiškyje aplink turgavietę susibūrę visa 10 restoranų ir barų. Visi jie laukia litų, visi vilioja tą visų maitintoją ūkininką. Viename griežia radijas, kitame smuikuoja šlubas žydas, trečio iškaba su aukso raidėmis ir gražiais žodžiais. Ir litai eina ir eina į juos, o ūkininkai neturi pinigų pasidirbdinti ratų su geležinėmis ašimis ar pakeisti prieškarinių batų naujais.

Blogai: mus pametė krizė, bet apsėdo smuklės. Ir kokiais pinigais nuo jų išsipirksime ? Kaip nuo tų „kultūros įstaigų" išsivaduosime? Keikia jas moterys, bet jos vienos jų neiškeis iš turgaviečių. Gal vyrai, duodą leidimus smuklėms atidaryti, atkreips akį į turgavietes ir pamatys „naujai išaugusios pramonės" iškabų eiles.



Mokytojas M. Stonys



***

Sargyba. 1938, Nr.16

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos