Temos
Vaistinė šventagaršvė


Archangelica officinalis Hoffm.

(Syn. Angelica Archangelica L., Angelica sativa MilL, Angelica major Gilib.)

Vaistinė šventagaršvė priklauso skėtinių (Umbelliferae) šeimai.

Dvimetis, retkarčiais — daugiametis (jei neduodama žydėti). Stiebai išauga iki l l/2 metro, stori, tuščiaviduriai. Šaknys stambokos, maloniai

kvepia. Auga drėgnesnėse vietose — paupiais, paežeriais, tačiau Lietuvos teritorijoje pasitaiko retai, bet puikiai auga kultūroje.

Vaistinei žaliavai ruošti (Radix Angelicae, Radix Archangelicae) šaknys ir šakniastiebiai kasami rudenį arba anksti pavasarį. Pavasarį džiovinama natūraliai, rudenį — apšildomose džiovyklose 35°C temperatūroje.

Sausoje žaliavoje randama 0,5—1,0% eterinio aliejaus, kurio sudėtyje yra terpenai, valerijoninės rūgšties esterai ir kt.

Šventagaršvės šaknys ir iš jų pagaminti preparatai priklauso nervus raminančių (tonico-nervinum) vaistų grupei, panašiai kaip Radix Valerianae, tik veikia žymiai silpniau. Vartojama daugiausia sergant nerviniais, taip pat ir virškinamojo trakto sutrikimais, kaip spazmolitikas.

Šventagaršvės šaknų labai daug suvartojama likerių pramonėje, nes yra aromatinga prieskoninė žaliava.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos