Temos
Užkietėję viduriai


Vidurių užkietėjimą gali sukelti įvairios priežastys. Dažniausiai viduriai užkietėja dėl nesubalansuotos mitybos, kai valgoma pernelyg mažai šviežių daržovių ir vaisių, todėl gaunama nepakankamai ląstelienos, kuri yra būtina normaliai žarnyno veiklai. Vartojama daug riebaus perdirbto maisto, kuriame mažai skaidulų, piktnaudžiaujama saldumynais ir produktais iš kvietinių miltų. Be to, vidurių užkietėjimą skatina ilgas sėdėjimas, judėjimo stoka. Viduriai gali užkietėti sergant kai kuriomis lėtinėmis ligomis (tulžies ir kepenų) arba vartojant kai kuriuos vaistus.



- Patartina valgyti agrastų, agurkų, burokėlių, morkų, salierų, svogūnų, špinatų, ridikų, vynuogių, persikų, gervuogių, slyvų, putinų ir šermukšnių uogų, rabarbarų, raugintų kopūstų, obuolių, ropių, arbūzų, melionų. Žirneliai, moliūgai, arbatos grybas padeda nuo senatvinio vidurių užkietėjimo.

- Pusryčiams geriausia valgyti šviežių sultingų vaisių. Jeigu viduriai labai užkietėję, padeda smulkiai tarkuotos šviežių kopūstų ir obuolių salotos.

- Daug ląstelienos turintys džiovinti vaisiai gerina žarnyno veiklą. Vakare mažais gabaliukais supjaustykite kelias džiovintas figas arba slyvas, užpilkite stikline šalto virinto vandens ir per naktį pamirkykite. Ryte, tik atsikėlę, suvalgykite vaisius ir išgerkite vandenį, kuriame jie mirko.

- Žarnyno veiklą gerina rūgštaus pieno produktai: pasukos, kefyras, jogurtas. Vakare prieš miegą išgerkite stiklinę šių produktų.

- Patariama rytą prieš pusryčius greitai išgerti stiklinę šilto vandens, į jį galima įspausti citrinos sulčių ir pasaldinti medumi.

- Kasdien suvalgykite 3-4 šaukštus kviečių sėlenų. Galite jas sumaišyti su pienu, jogurtu, salotomis. Tačiau kviečių sėlenų ilgai vartoti nepatariama, nes jos iš organizmo pašalina reikalingus vitaminus bei mikroelementus. Jų negalima valgyti paūmėjus opaligei.

- Linų sėmenys nuo seniausių laikų laikomi virškinimą skatinančiais vaistais. Linų sėmenų reikia vartoti ilgesnį laiką, nes sveikata pagerėja tik po kelių dienų vartojimo. Per dieną patartina suvalgyti 3 šaukštus linų sėmenų su pienu, jogurtu arba sultimis.

- Jei dažnai užkietėja viduriai, gerkite anyžių sėklų antpilo: šaukštelį anyžių sėklų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 20 minučių nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po 2 šaukštus 3-4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

- Vidurių užkietėjimą gydo pankolio sėklų antpilas: šaukštelį pankolio sėklų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite atvėsti, paskui nukoškite. Gerkite po šaukštą 3-4 kartus per dieną.

- Vartokite plačialapio gysločio sėklų antpilo: šaukštą plačialapio gysločio sėklų užpilkite puse stiklinės verdančio vandens ir palikite pusvalandį nusistovėti.

- Jei dažnai užkietėja viduriai, gerkite kmynų sėklų nuoviro: 15 g kmynų sėklų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir pavirkite 15 minučių, palikite 1-2 valandas nusistovėti. Nukoškite. Gerkite po šaukštą 3-4 kartus per dieną.

- Ricinos sėklų aliejus yra patikima vidurių laisvinamoji priemonė, ypač padedanti nuo ūmaus vidurių užkietėjimo. Išgerkite 1-2 šaukštelius ricinos aliejaus ryte prieš pusryčius arba vakare prieš miegą.

- Jei dažnai užkietėja viduriai, prieš miegą išgerkite 1-2 šaukštus ricinos aliejaus. Ricinos aliejaus negalima gerti nėščioms moterims, sergantiesiems opalige ir opiniu kolitu.

- Rytais prieš pusryčius išgerkite po šaukštą alyvuogių aliejaus, sumaišyto su šaukštu citrinų sulčių arba šilto virinto vandens.

- Prieš miegą išgerkite tokio mišinio: pusėje stiklinės rūgpienio arba kefyro išmaišykite šaukštą augalinio aliejaus ir išgerkite. Vėliau dar išgerkite pusę stiklinės kefyro. Mišinio gerkite 2-3 mėnesius.

- Sirgdami lėtiniu vidurių užkietėjimu, hemorojumi gerkite kiaulpienių šaknų nuoviro: šaukštelį susmulkintų kiaulpienių šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite ant silpnos ugnies 3-5 minutes, palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite šilto nuoviro po ketvirtadalį stiklinės 3-4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Be to, šis nuoviras mažina pilvo pūtimą.

- Jei dažnai užkietėja viduriai ir pučia pilvą, gerkite špinatų nuoviro: 10 špinatų lapų užpilkite stikline verdančio vandens ir pavirkite 10 minučių ant silpnos ugnies. Gerkite šio nuoviro po ketvirtadalį stiklinės 3-4 kartus per dieną prieš valgį.

- Gydymas svogūnų antpilu: du trečdalius butelio priberkite susmulkintų svogūnų, užpilkite degtine iki butelio viršaus ir palikite šiltoje vietoje 10 dienų nusistovėti. Gerkite šio antpilo kasdien po dešimt lašų prieš pietus.

- Užkietėjusius vidurius laisvina juoduogio šeivamedžio žiedų antpilas ir nuoviras, juoduogio šeivamedžio jaunų lapų nuoviras su medumi, juoduogio šeivamedžio uogų antpilas ir nuoviras. Juoduogio šeivamedžio žiedų, lapų arba uogų nuovirus ruoškite taip: 2 šaukštus juoduogio šeivamedžio žiedų, lapų arba uogų užpilkite stikline verdančio

- Užkietėjus viduriams vartokite dygiosios šunobelės vaisių nuoviro: 20 g dygiosios šunobelės vaisių užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir ant silpnos ugnies pavirkite 15 minučių, palikite 2 valandas nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną.

- Sergantiems lėtiniu vidurių užkietėjimu bei lėtiniu kolitu, patariama gerti vyšnių šakelių antpilo: šaukštą džiovintų susmulkintų vyšnių šakelių užpilkite 150 ml verdančio vandens ir palikite nusistovėti. Gerkite vietoj arbatos.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos