Temos
Kaip atsikratyti knarkimo?


Jei garsiai knarkiate, o pabudę ryte juntate nuovargį, galvos skausmą ar sunkiai kvėpuojate, gali būti, kad tai ligos - obstrukcinės miego apnėjos - požymiai. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į gydytoją ir atlikti tyrimus.



Minkštieji kvėpavimo takų audiniai miego metu sudaro kliūtis įkvepiamam orui patekti į organizmą, versdami daug kartų nubusti, nors kartais to nė neatsimename. Dėl tokio neramaus miego padidėja hipertonijos, diabeto, išeminės širdies ligos rizika, taip pat gali apimti depresija ir nuovargis dieną. Apnėja dažnai reikalauja chirurginio įsikišimo, nors gali padėti ir paprastos priemonės.



Kokios yra knarkimo priežastys?



Miego metu įkvepiant ir iškvepiant atsipalaiduoja liežuvio, gomurio bei gerklų raumenys ir vibruoja. Viršutinių kvėpavimo takų audiniai gali būti nusileidę, todėl sutrinka oro praeinamumas. Knarkimą sukelia ir nosiaryklės sandaros ypatumai. Knarkimas gali kilti dėl chroniškų uždegiminių ligų, pavyzdžiui, tonzilito, ir adenoidų. Net jeigu tonzilitas bus išgydytas, liks nemalonus jo padarinys - nosiaryklės audinių struktūros pokyčiai.



Knarkimo tikimybę labai padidina antsvoris, pernelyg gausiai vartojamas alkoholis ir kraujotakos sutrikimai. Vaikų knarkimas gali būti perspėjimas apie rimtą nosiaryklės traumą, virškinimo organų patologiją ar kirminų invaziją.



Kaip padėti sau?



* Miegodami naudokite papildomą pagalvėlę ar volelį, kad būtų šiek tiek pakelta galva, pečiai ir viršutinė nugaros dalis. Dėl pakilusios galvos minkštieji gerklų audiniai neturės galimybės smarkiai nusileisti ir vibruoti, uždengdami kvėpavimo takus.



* Paprastai knarkimas stiprėja, kai miegate ant nugaros, vadinasi, tokioje padėtyje, kai liežuvis ir minkštasis gomurys užpildo galinę ryklės dalį, blokuodami kvėpavimo takus. Miegojimas ant šono padės išvengti knarkimo, o kad neatsigultumėte ant nugaros, prisisiūkite prie naktinių marškinių ar pižamos kišenėlę ir įdėkite į ją teniso kamuoliuką.



* Knarkimui didelę įtaką turi antsvoris. Net šiek tiek sumažėjęs svoris padeda varginant apnėjai ar paprastam knarkimui.



* Alkoholis ir tabakas stiprina knarkimą. Jį skatina ir migdomieji bei antihistamininiai preparatai. Šių priemonių vartojimas ne tik sustiprina knarkimą, bet ir sumenkina gebėjimą nubusti kvėpavimo takų uždengimo atveju, taip pat apsunkina perėjimą į gilaus miego fazę.



* Jei sloguojate, pakvėpuokite garais, kad suskystėtų gleivės. Tai padaryti galite karštame duše, virš puodo su karštu vandeniu ar pasitelkę garintuvą. Paskui atsargiai išsišnypškite. Jeigu kenčiate nuo šienligės - sezoninės alergijos žydintiems augalams, - tuomet uždarykite miegamojo langus ir nakčiai įjunkite kondicionierių. Neleiskite į miegamąjį naminių gyvūnų ir atsisakykite kilimų, nes juose kaupiasi alergenai.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos