Temos
Tikroji lavanda


Lavandula officinalis Chaix.

(Syn. Lavandula vera DC.)

Tikroji lavanda priklauso lūpažiedžių (Labiatae) šeimai. Daugiametis, puskrūmis. Savaime auga Viduržemio jūros pakraščiais (Italija, Ispanija, Graikija). Lietuvoje gali būti sėkmingai auginamas

kaip kultūrinis augalas. Mūsų sąlygomis lavanda vienoje vietoje auga 5—7 metus, vėliau pradeda nykti, todėl reikalinga atnaujinti krūmelius vegetatyviškai arba užauginti iš sėklų. Žydi liepos ir rugpjūčio mėn. smulkiais, į mentures sukrautais, violetinės spalvos žiedeliais. Menturės, išsidėsčiusios tankokai ant žiedkočio, sudaro lyg varpą.

Vaistinei žaliavai gaminti (Flores Lavandulae, Flores Lavandulae majoris) pjaunami visi žiedynai vos tik pradėjus žiedeliams skleistis ir tuojau džiovinami pavėsyje, gerai vėjo perpučiamoje vietoje. Sudžiūvę žiedai turi stiprų kvapą. Žaliavoje randama eterinio aliejaus iki 3%, kurio svarbiausia sudedamoji dalis yra linanolas ir jo esterai, borneolas bei cineolas. Iš žiedų gaminamas eterinis aliejus (Oleum Lavandulae), kuris vartojamas parfumerijoje, kosmetikoje ir medicinoje. Be to, yra tanidinių medžiagų, organinių

rūgščių ir kt. Žaliavos terapinis veikimas pasireiškia kaip skausmą mažinanti ir diuretinė priemonė, vartojama kompresams ir sutinimams.

Lavandos žaliava su ramunės žiedais dažnai vartojama ausų, veido skausmams raminti. Be to, eterinis aliejus tinka naikinti parazitams (utėlėms ir rūbų kandims). Žieminiai rūbai vasarai apibarstomi žiedais, o dar geriau apipurkšti juos aliejumi ir uždaryti spintose.





<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos