Temos
Takažolė


Polygonum aviculare L.

(Syn. Polygonum centinodium Lam., Polygonum procumbens Gilib., Polygonum provinciale K. Koch.)

Takažolė priklauso rūgtinių (Polygonaceae) šeimai. Tai vienametis, gulsčiais, plonais, šakotais stiebais, beveik visą vasarą žydintis smulkiais, neryškiais žiedeliais augalas. Auga prie takų, pakelėse, kiemuose, laukuose ir kt.

Vaistinei žaliavai renkama žydėjimo metu visar antžeminė augalo dalis. Išdžiūvusi žolė (Herba Polygoni avicularis, Herba Centi nodii) turi būti gražiai žalios spalvos, nenubyrėjusiais lapeliais ir natūralaus kvapo. Sausoje žaliavoje svarbesnės medžiagos šios: flavoninės prigimties gliukozidas avikuliarinas, taip pat nedideli kiekiai kitos prigimties gliukozidų, silicinė rūgštis (titnaginė), vitaminas C, karotinas ir kt.

Takažolė vartojama kepenų, tulžies maišelio ir inkstų akmenims tirpdyti, taip pat šlapimo išsiskyrimui skatinti ir gimdos kraujavimui stabdyti. Pastaruoju metu mūsų farmacinė pramonė iš šios žolės pradėjo gaminti preparatą „Avicularen“, kuris rekomenduojamas vartoti po gimdymo, esant nepakankamam gimdos susitraukimui ir poabortiniams kraujavimams stabdyti. Tai mėgstamas vaistas tiek liaudies, tiek ir gydytojų dėl to, kad nesukelia jokio pašalinio veikimo; takažolę ir jos preparatus galima vartoti be pertraukos mėnesiais. Be to, dauguma atvejų gaunami geri rezultatai.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos