Temos
Tarpinių galvos smegenų uždegimas


(dieticephalitis)

Diencefalitu įprasta vadinti ne visų tarpinių galvos smegenų, bet tik pagumburio uždegimą. Ši smegenų dalis labai dažnai pažeidžiama, nes pro kraujagyslės sienelę į smegenis lengvai praeina bakterijos, toksinės medžiagos. Mat, čia nėra vadinamojo kraujagyslės— smegenų barjero (kaip visur kitur smegenyse).

Diencefalitai skirstomi į pirminius ir antrinius. P i r m i n i u s sukelia neurotropiniai virusai, o a n t r i n i a i išsivysto, sergant ūminėmis ir lėtinėmis infekcijomis, intoksikacijomis, po galvos smegenų sukrėtimo ir t. t.

Liga gali prasidėti staiga. Pirmomis dienomis jos vaizdas primena gripą, būtent pakyla kūno odos temperatūra, skauda ir svaigsta galva, pykina; ligonis arba nemiega, arba labai daug miega. Tokia būsena trunka nuo kelių dienų iki dviejų savaičių, po to atsiranda židininiai pagumburio pažeidimo simptomai.

Pagumburyje yra daugiau negu 30 porų nervinių ląstelių branduolių, kurie skirstomi į tris grupes. Kiekviena grupė branduolių reguliuoja šias organizmo funkcijas:

p r i e k i n ė s grupės branduoliai tvarko parasimpatinės nervų sistemos funkcijas;

v i d u r i n ė s grupės — medžiagų apykaitą, audinių ir organų trofiką, organizme šilumą, endokrinines liaukas;

u ž p a k a l i n ė s grupės — simpatinės nervų sistemos funkcijas.

Pagumburis turi tamprius ryšius su hipofize, galvos smegenų žieve, požieviu ir tinkliniu audiniu.

Pagrindiniai ligos simptomai yra šie:

1) didelis bejėgiškumas (astenija) , ligonis ne tik nepajėgia dirbti darbo, bet ir atsikelti, paeiti, ką nors skaityti, ilgiau galvoti;

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos