Temos
Sunkumo pratimas


Tik po to, kai kurioje nors atsipalaidavimo padėtyje pagaliau pavyksta atsiriboti nuo aplinkos, susikaupti ir nusiraminti, galima pabandyti daryti pirmąjį autogeninės treniruotės sunkumo pratimą.

Jį atlikti išmokstama nuosekliai pa jaučiant sunkumą rankose ir kojose.

„Visas mano kūnas sunkus"— galūnės suglemba, ranka pasidaro sunki.

Kiekvienas, kuris yra patyręs malonų apsunkimo jausmą, intensyviai pasportavęs arba pajutęs tikrą nuovargį po fizinio darbo, žino, koks pavargęs ir suglebęs tada krenti į lovą ir tuoj pat nugrimzti į gilų miegą.

Norėčiau ir aš pasijusti toks suglebęs, apsunkęs ir pavargęs. Atpalaiduoti raumenis, o tai ir yra sunkumo pratimo tikslas, siekiama sutelkiant dėmesį pirmiausia į vieną ranką: pradedama nuo dešinės, o kairiarankiai — nuo kairės. Paskui įsivaizduoju, jog apsunko kojos, ir ga- liausiai mane užvaldo visa apimantis pojūtis — visas mano kūnas sunkus!

Įsiteigęs apsunkimą, kartu aš pasijuntu išvargęs, labai išvargęs. Esu visiškai ramus, suglebęs, atsipalaidavęs, pavargęs, sunkus. Šios koncentruotos savitaigos metu aš atitrūkstu nuo visko, kas mane slegia,— nuo dienos reikalų, nuo savo rūpesčių.

„Aš pasiduodu nuovargiui,— pasakė ponia Erika,— ir žinau bei jaučiu, jog kažkas su manimi ir manyje darosi, o tai jau ir yra poilsis."

L. buvo tokios pat nuomonės. „Vos tik persijungiu, užsimerkiu ir imu jausti save patį — pradedu ilsėtis. Per sunkumo ir šilumos pratimus poilsis dar labiau suintensyvėja!"



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos