Temos
Smegenų dangalų uždegimas

Puslapis: 2

Brudzinskio simptomai yra du. V i r š u t i n i s , kai, pasyviai lenkiant ligonio galvą prie krūtinės, nevalingai sulinksta jo kojos per kelių sąnarius, a p a t i n i s , kai, tiriant Kernigo simptomą vienoje kojoje, antroji nevalingai sulinksta per kelio sąnarį.

3. Hiperestezija — labai sustiprėja visi pojūčiai. Ligonį erzina šviesa, garsas ir net prisilietimas prie jo odos.

Sergant meningitu, pakinta smegenų skystis. Jo spaudimas padidėja iki 300— 400 mm vandens stulpelio. Smegenų skystis gali būti skaidrus, drumstas, pūlinis ar kruvinas. Jame padaugėja baltymų bei ląstelių (limfocitų ar leukocitų); cukraus ir natrio chlorido kiekis nesikeičia, o sergant tuberkulioziniu meningitu, net sumažėja.

Slaugymas. Ligonis turi būti gydomas stacionare. Jei padidėję odos, regėjimo ir kiti pojūčiai, reikia sudaryti ypatingai ramią aplinką, užtemdyti langus. Burną reikia skalauti kalio permanganato 1:5000 tirpalu. Prižiūrėti odą, kad joje neatsirastų pragulu. Stebėti širdies būklę, kvėpavimą, šlapinimąsi (ligoniui gali užsilaikyti šlapimas, tada jį reikia kateterizuoti) ir tuštinimąsi. Jei ligonis vemia, jo galvą pasukti į šoną, kad neužspringtų vėmalais. Ypač rūpestingai reikia slaugyti nesąmoningus ligonius. Maistas turi būti lengvas, daugiausia skystas.

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos