Temos
Šlapimo pūslės akmenligė


Kai akmenys iš inkstų šlapimtakiu patenka j šlapimo pūslę, šlapinimasis sutrinka ir tampa skausmingas; šlapimas drumzlinas, tirštas, kartais visai nebeišsiskiria.

Svarbiausias gydymas - dieta: reikia valgyti daugiausia pieno produktus, košes, rūgusį pieną, išrūgas, įvairius vaisius, ypač citrinas ir šakniavaisius. Negalima vartoti nieko erzinančio - alkoholinių gėrimų, aštrių patiekalų, taip pat rūgštynių, špinatų, riebalų ir tų mėsos dalių, kurios išskiria klijų (galvos, kojos), veršienos, nes nuo viso to susidaro labai daug šlapimo rūgšties.

Naudingi fiziniai pratimai, bet tik ne jodinėjimas. Reikia kuo daugiau gerti, ypač karštos arbatos arba vandens, į kurį įdėta truputis sodos.

Pasmarkėjus skausmams ir susilaikius šlapimui reikia maždaug 20 minučių pasėdėti šiltoje vonioje, įpylus į ją keletą stiklinių dirvinio asiūklio (Equisetum arvense) nuoviro. Prieš tai išgerti stiklinę ar šiek tiek daugiau to paties nuoviro. Po vonios gulti į lovą ir dėti ant pilvo karštus kompresus, o kas dvi valandas duoti ligoniui išgerti po valgomąjį šaukštą ridiko sulčių su medumi.

Jeigu šlapimas susilaikė, reikia pakviesti gydytoją, kad jis pašalintų šlapimą kateteriu. Jei bus reikalinga, sutikti operuoti. Operacija nepavojinga ir ne tokia jau skausminga.

Iš liaudiškų priemonių:

1. Nuo šlapimo pūslės akmenligės kasdien geriama svogūnų trauktinė: pridėti pusę butelio supjaustytų svogūnų, užpilti iki viršaus spirito arba degtinės ir palaikyti dešimt dienų šiltoje vietoje. Paskui nukošti ir gerti prieš valgį du kartus per dieną po vieną du valgomuosius šaukštus. (Be to, tai labai padeda nuo smulkių kirminėlių, pusiaujo skausmų ir vidurių užkietėjimo.)

2. Geriama po 2-3 stiklines per dieną šlamučio (geriau laukinio) užpilo.

3. Apskritai sergant šlapimo pūslės ligomis, ne vien akmenlige, naudinga tokia priemonė: vieną valgomąjį šaukštą tarkuotų krienų užplikyti stikline karšto pieno, 5 ar 10 minučių palaikyti šiltoje vietoje, nukošti ir gerti po truputį visą dieną.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos