Temos
Reaktyvinės psichozės


Šiai grupei priklauso ligos, kurios išsivysto, veikiant psichinėms traumoms, t. y. įvairiems pergyvenimams. Psichinės traumos gali būti labai įvairios, ir ligos išsivystymas priklauso nuo jų intensyvumo, turinio bei trukmės. Omi psichinė trauma gali staiga sutrikdyti psichiką. Pavyzdžiui, gauta žinia apie artimųjų mirtį, ypač vienturčio vaiko, žemės drebėjimas ir pan.

Psichinė trauma gali būti ilgalaikė, ir sutrikimai vystosi palaipsniui. Pavyzdžiui, triukšmingas alkoholikas vyras šeimoje.

Reaktyvinių psichozių išsivystymas priklauso ir nuo kitų veiksnių. Greičiau suserga pervargę, nuolat neišsimiegantys, taip pat persirgę sunkiomis somatinėmis ligomis asmenys. Turi reikšmės ir paties ligonio asmenybė.

Reaktyvinių psichozių klinika labai įvairi. Trumpai paminėsime dažniau pasitaikančias jų formas.

1. R e a k t y v i n i s s t u p o r a s išsivysto staiga dėl pergyvenimų. Ligonis sustingsta vienoje pozoje, negali pajudėti, kalbėti, negali pasitraukti iš vietos, nors ji ir pavojinga gyvybei. Sąmonė pritemusi. Reaktyvinio stuporo trukmė — keletas valandų ar dienų. Išnykus stuporo reiškiniams, ligonis tik iš dalies prisimena tai, kas tuo metu vyko.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos