Temos
Psichopatija


(psychopathia)

Psichopatijos skiriasi nuo kitų psichinių ligų. Tai savotiški charakterio ir visos asmenybės pakitimai. Psichopatai turi tokius pačius bruožus, kaip ir sveiki žmonės, tik jų kitokie tarpusavio santykiai. Dėl to psichopatus dažnai sunku atskirti nuo sveikų žmonių. Sergantis psichopatija žmogus arba pats sunkiai prisitaiko prie kitų, t. y. kliudo pats sau gyventi, arba kliudo kitiems ir verčia juos kentėti.

Psichopatijų klinika nepaprastai įvairi. Paprastai vieni bruožai būna ryškesni, kiti — mažiau pastebimi. Trumpai susipažinsime su pagrindinėmis psichopatijų formomis.

1. Asteninė psichopatija pasireiškia ypatingu jautrumu įspūdžiams ir nepilnavertiškumo jausmu. Pirmieji šios psichopatijos bruožai pasireiškia vaikystėje. Tokie vaikai būna tylūs, baukštūs, vengia triukšmingų žaidimų, ypač peštynių, jautriai miega. Asteninei psichopatijai būdinga įvairios baimės, ypač tamsos, kraujo, vabzdžių. Bet kokia įtampa, ypač protinė, sukelia greitą nuovargį. Dėl to jų darbingumas sumažėjęs, o mokinių pažangumas būna blogas. Vargina juos ir bendravimas su žmonėmis, todėl jie stengiasi laikytis nuošaliai.

Jų nuotaika nuolat pablogėjusi. Dėl niekų susigėsta. Baugina pasisakymai, naujos pažintys, Save jie laiko nevykusiais, negražiais, juokingais.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos