Temos
Nakom
Vaistinis preparatas: Nakom
Puslapis: 1


PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA

VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS

Nakom 250 mg/25 mg tabletės

KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS

Vienoje tabletėje yra 250 mg levodopos ir 25 mg karbidopos.

Visos pagalbinės medžiagos išvardytos 6.1 skyriuje.

3. FARMACINĖ FORMA

Tabletė

Tabletės yra žydros, apvalios, abipusiai išgaubtos, su įranta vienoje pusėje.

4. KLINIKINĖ INFORMACIJA

4.1 Terapinės indikacijos

Parkinsono ligos ir sindromo gydymas.

4.2 Dozavimas ir vartojimo metodas

Optimali Nakom paros dozė nustatoma kiekvienam pacientui individualiai. Nakom tabletėse levodopos ir karbidopos santykis 10:1 (Nakom 250/25).

Nakom tabletės turi vagelę, kad būtų galima tabletę padalyti į dvi dalis.

Bendros pastabos

Dozė ir vartojimo dažnis nustatomi kiekvienam pacientui individualiai.

Tyrimais nustatyta, kad fermentas periferinė dopadekarboksilazė įsotinama nuo 70-100 mg karbidopos paros dozių. Pacientus, gydomus mažesnėmis karbidopos dozėmis, dažniau pykina ar vimdo.

Pradėjus vartoti Nakom , galima ir toliau gydyti kitais antiparkinsoniniais vaistais (ne vien levodopa), nors kartais jų dozę reikia patikslinti.

Įprasta pradinė dozė

Pacientams, kurie pradeda vartoti Nakom 250 mg/25 mg tabletes, pradinė dozė yra 0,5 tabletės kartą arba dukart per dieną. Taip gydant daugeliui pacientų tokios karbidopos dozės dažnai nepakanka. Jei reikia, kasdien ar kas antrą dieną papildomai skiriama po 0,5 tabletės, kol pasiekiamas optimalus terapinis poveikis.

Vaisto gydomasis poveikis pastebimas jau pirmąją gydymo dieną, kartais – jau po pirmosios dozės. Didžiausias terapinis poveikis paprastai išryškėja po 7 gydymo dienų, tuo tarpu gydant tik levodopa – po kelių savaičių ar net mėnesių.

Kaip pakeisti levodopą Nakom

Gydant Nakom, ir terapinis, ir nepageidaujamas poveikis pasireiškia pastebimai anksčiau negu gydant levodopa. Todėl per visą gydymo laiką, kol nustatoma optimali preparato dozė, pacientus privalu atidžiai stebėti. Būdinga, kad gydant Nakom, nevalingi judesiai išryškėja greičiau negu gydant levodopa. Atsiradus nevalingiems judesiams, dozę gali tekti mažinti. Blefarospazmas, kuris aptinkamas kai kuriems pacientams, yra anksti išryškėjantis ir diagnostiniu požiūriu vertingas vaisto ankstyvo perdozavimo požymis.

Levodopą vartoti būtina baigti mažiausiai 12 valandų prieš pradedant gydyti Nakom (jeigu buvo vartoti ilgo veikimo levodopos preparatai – pertrauka turi būti ne trumpesnė kaip 24 valandos). Nakom paros dozė parenkama tokia, kad ji atitiktų apie 20% prieš tai vartotos levodopos paros dozės.

Pacientus, kurie vartojo mažiau negu 1500 mg levodopos per parą, gydyti privalu pradėti nuo vienos Nakom 250 mg/25 mg tabletės 1 ar 2 kartus per dieną; jeigu levodopos paros dozė buvo didesnė kaip 1500 mg, būtina skirti Nakom 250 mg/25 mg tabletes ir pradėti gydyti nuo 1 tabletės 3 arba 4 kartus per dieną.

Palaikomasis gydymas

Kitas puslapis >>>


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos