Temos
Naniprus
Vaistinis preparatas: Naniprus
Puslapis: 1


PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA

VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS

Naniprus 30 mg milteliai ir tirpiklis infuziniam tirpalui

KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS

Vienoje 10 ml ampulėje yra 30 mg natrio nitroprusido (Natrii nitroprussias) miltelių.

Vienoje 5 ml ampulėje yra tirpiklis.

VAISTO FORMA

Milteliai infuziniam tirpalui ruošti ir tirpiklis.

KLINIKINĖ INFORMACIJA

Terapinės indikacijos

Arterinei hipertenzinei krizei gydyti.

Kontroliuojamai hipotenzijai sukelti operacijų metu, kai reikia mažinti kraujavimą.

Širdies nepakankamumui gydyti.

Dozavimas ir vartojimo metodas

Rudoje ampulėje esantys Naniprus milteliai ištirpinami su tirpikliu. Paruoštas tirpalas supilamas į 500 ml butelius su 5 proc. gliukozės arba fiziologiniu tirpalu. Šviežiai paruoštas tirpalas, apsaugotas nuo šviesos, lašine lašinamas į veną. Norint, kad būtų tikslios intraveninės infuzijos dozės, reikia naudoti infuzomatorių ir nuolat stebėti arterinį kraujospūdį.

Dozė skiriama individualiai ir didinama iki pasiekiama pageidaujamo poveikio. Vyresnio amžiaus žmonės jautresni įprastinėms preparato dozėms.

Suaugusiems žmonėms

Arteriniam kraujospūdžiui mažinti rekomenduojama pradinė dozė yra 0,3 – 1 mcg/kg/min. Įprastinė dozė 3 mcg/kg/min. Didžiausia dozė suaugusiems žmonėms yra 8 mcg/kg/min. Jei, skiriant 8 mcg/kg/min (bet ne daugiau kaip 500 mcg/kg) dozę, hipotenzinis poveikis per pirmąsias 10–15 minučių nepasireiškia, infuziją reikia nutraukti.

Vaikams

Įprastinė dozė vaikams yra tokia pati kaip ir suaugusiems žmonėms. Didžiausia dozė vaikams yra 10 mcg/kg/min. Infuzijos trukmė – 10 – 30 valandų. Jei infuzija skiriama ilgiau kaip 3 dienas, būtina stebėti tiocianido kiekį kraujo serume. Tiocianido koncentracija neturi viršyti 6 mg/100ml. Ypač didelį jo kiekį galima sumažinti hemodialize.

Kontraindikacijos

Naniprus negalima skirti esant padidėjusiam jautrumui preparatui, pacientams, sergantiems arterine-venine aneurizma, aortos koarktacija, padidėjusiu intrakranijiniu spaudimu, hipotenzija, hipovolemija, sumažėjusiu methemoglobino reduktazių aktyvumu, kompensuota hipertenzija (tokia kaip esant arteriniams-veniniams šuntams arba aortos koarktacijai).

4.4 Specialūs įspėjimai ir atsargumo priemonės

Esant sunkiam kepenų funkcijos sutrikimui, inkstų funkcijos nepakankamumui, smegenų kraujotakos sutrikimui, būtina skirti mažesnę negu didžiausia preparato dozė.

Jaunesniems pacientams, norint išvengti kompensacinės reakcijos pasireiškimo, kuri susijusi su greitu katecholaminų ir renino kiekio padidėjimu, dozę didinti reikia palaipsniui. Kompensacinė reakcija dėl Naniprus paprastai kliniškai pasireiškia tachikardija ir / arba tachifilaksija.

Infuzijos negalima nutraukti staiga, nes galimas žymus arterinio kraujospūdžio padidėjimas. Infuziją reikia sustabdyti per 5–30 minučių.

Kitas puslapis >>>


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos