Temos
Endospazminas
Vaistinis preparatas: Endospazminas
Puslapis: 1


PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA

1. VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS

Endospazminas 20 mg/ml injekcinis tirpalas

2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS

1 ml tirpalo yra 20 mg drotaverino hidrochlorido.

Visos pagalbinės medžiagos išvardytos 6.1 skyriuje.

3. FARMACINĖ FORMA

Injekcinis tirpalas.

4. KLINIKINĖ INFORMACIJA

4.1 Terapinės indikacijos

Tulžies pūslės ar latakų lygiųjų raumenų spazmų, atsiradusių dėl tulžies pūslės ar latakų ligų, pavyzdžiui, akmenligės, cholecistito, cholangito, slopinimas.

Šlapimo takų lygiųjų raumenų spazmų, pasireiškusių dėl šlapimo organų ligos, pavyzdžiui, akmenligės, cistito, pielito, slopinimas.

Skrandžio ir žarnyno lygiųjų raumenų spazmų, atsiradusių dėl skrandžio ir žarnyno ligos, pavyzdžiui, opos, vidurių užkietėjimo, kolito, proktito, pooperacinio meteorizmo, slopinimas.

Skausminga ginekologinė būklė: dismenorėja, gimdos ar jos priedų uždegimas bei kt. (drotaverino vartojama kaip papildomo medikamento padidėjusiam raumenų tonusui mažinti).

4.2 Dozavimas ir vartojimo metodas

Endospazmino tirpalo galima leisti į raumenis arba veną.

Suaugusiems žmonėms

Įprastinė paros dozė yra 40–240 mg (16 ampulės). Ją reikia sušvirkšti į raumenis per 1–3 kartus. Stemplės ir skrandžio spazmai paprastai praeina į raumenis suleidus 80 mg preparato.

Jeigu reikia malšinti ūminius dieglius, kartais preparato reikia lėtai injekuoti į veną: 40–80 mg reikia suleisti ne greičiau kaip per 30 sekundžių.

Vaikams

Jaunesniems kaip 6 metų vaikams galima leisti vienkartinę 10 – 20 mg drotaverino hidrochlorido dozę. 6–12 metų vaikams 2 kartus per dieną galima švirkšti po 20 mg.

4.3 Kontraindikacijos

Absoliuti kontraindikacija

Padidėjęs jautrumas veikliajai arba bet kuriai pagalbinei medžiagai.

Glaukoma.

Prostatos hiperplazija.

4.4 Specialūs įspėjimai ir atsargumo priemonės

Įspėjimai

Šio vaistinio preparato reikia vartoti atsargiai, jeigu ligonio širdies funkcija nepakankama, sutrikęs širdies ritmas, sumažėjęs kraujospūdis, pažeista inkstų bei kepenų funkcija.

Į veną preparato galima leisti tik gulinčiam pacientui.

Prieš vartojimą reikia patikrinti, ar nepasibaigė medikamento tinkamumo laikas, ar nepakito tirpalo spalva ir ar jame nėra nuosėdų (tokiu atveju vaistinio preparato švirkšti draudžiama).

4.5 Sąveika su kitais vaistiniais preparatais ir kitokia sąveika

Endospazminas gali stiprinti kitų kartu vartojamų spazmus šalinančių preparatų poveikį ar slopinti levodopos (vaisto nuo parkinsonizmo) poveikį.

4.6 Nėštumo ir žindymo laikotarpis

Nėštumas

Drotaverinas prasiskverbia per placentą. Jis priklauso pavojingumo vartoti nėštumo metu vaistų kategorijai B. Šios kategorijos vaistiniai preparatai eksperimentų metu apsigimimų nesukėlė, tačiau klinikinių stebėjimų, kurių rezultatais pasirėmus būtų galima daryti išvadas, nepakanka. Taigi nėščioms moterims šio vaistinio preparato patariama vartoti atsargiai ir tik įsitikinus, kad gydomasis poveikis bus didesnis už galimą žalą vaisiui.

Žindymo laikotarpis

Kitas puslapis >>>


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos