Temos
Paprastoji skalsė


Claviceps purpurea Tul. (F VIII)

(Syn. Sphaeria purpurea Fr., Sphaeria entomorrhiza Schum, Cordyceps purpurea Fr., Sphaeropus fungorum Gnib.)

Paprastoji skalsė priklauso žagrūninių (Hypocreaceae) šeimai. Tai parazitinis grybas, kuris parazituoja rugių varpose. Svarbus jo gyvenimo momentas — rugių žydėjimas. Rugių žydėjimo metu į žiedą turi patekti skalsės spora.

Patekusi į rugio žiedo mezginę, spora sudygsta ir nuo to momento mezginė užleidžia vietą grybo hifams, kurie čia plinta, misdami tuo maistu, kuris turėjo tekti grūdui. Tuojau po grybo įsiveisimo pradeda vystytis konidijos ir tuo pat metu gaminasi saldus skystis, kuris apsivelia konidijomis. Tą skystį su konidijomis mėgsta įvairios musės. Pastarosios, skraidydamos nuo vieno žiedo ant kito, rugių žydėjimo metu užkrečia kitus žiedus ir tokiu būdu grybas išsiplatina. Konidijos, patekusios į žiedo mezginę, greitai išsivysto į grybieną-sklerotį, kuris yra sudarytas iš tankiai susipynusių hifų.

Skalsių išsiplatinimas rugiuose yra blogos agrotechnikos ir prastos rugių veislės požymis. Žemės ūkio mokslas energingai kovoja su skalsėmis. Dėl to farmacinė pramonė kasmet vis mažiau gauna šios brangios žaliavos vaistų gamybai. Pastaraisiais metais dedama daug pastangų specialiai auginti skalsės. Tam tikslui laboratorijose užauginamos skalsiagrybio konidijos ir numatyti rugių plotai žydėjimo metu apkrečiami, apipurškiant juos specialiais tirpalais, kuriuose yra konidijų.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos