Temos
Oligofrenija

Puslapis: 3

D e b i l i t a s — tai lengviausia oligofrenija, kurią kartais net sunku nustatyti. Debilų mechaninė atmintis ir dėmesys gerai išvystyti. Turi didelę žodžių atsargą, tačiau ne visų žodžių prasmę gerai supranta. Dažnai žodžius įsisavina, bet jų turinio nesuvokia. Gana gerai išvystyta konkretus mąstymas, o abstrakcijos nepakankamos. Darbe jiems trūksta iniciatyvos ir savarankiškumo. Noriai kartoja tai, kas įprasta, žinoma, ir vengia naujo, nežinomo.

Emocijos ir valia palyginti gerai išsivystę. Vieni debilai būna pareigingi, darbštūs, kiti — tinginiai, verksniai, dar kiti — egoistai. Debilai įtaigūs ir gali lengvai pasiduoti blogai įtakai.

Debilams masinėje mokykloje mokytis sunku, tačiau geri rezultatai stebimi, juos mokant specialiosiose mokyklose. Jie sugeba įsigyti profesiją ir prisitaikyti gyvenime.

Debilų ateitis priklauso nuo auklėjimo ir aplinkos, kurioje jie gyvena.

Oligofrenijų etiologija labai įvairi. Visas priežastis galima suskirstyti į tris grupes:

1. Paveldimumas turi reikšmės tik kai kurioms oligofrenijos formoms.

2. Gemalo ir vaisiaus pažeidimai. Nemažą reikšmę turi tokios motinos persirgtos ligos nėštumo metu, kaip toksoplazmozė, gripas, sifilis, endokrininės sistemos sutrikimai, nėščiųjų toksikozės. Gali pakenkti ir motinos vartojami vaistai nėštumo metu, ypač barbitūratai, sulfamidai, antibiotikai. Taip pat svarbu ir rezus faktorius.

3. Nepalankūs faktoriai gimdymo metu ir pirmaisiais trim gyvenimo metais, kaip gimdymo trauma, asfiksija, vaikų infekciniai susirgimai, meningitai ir t. t.

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos