Temos
Nutukimas


Nutunka dažniausiai pagyvenę žmonės, bet būna nutukusių ir jaunų, net vaikų. Nutukimo priežastys įvairios: paveldėtas polinkis į nutukimą, persivalgymas, mažas fizinis krūvis, per daug riebus, krakmolingas maistas, prasta kai kurių liaukų veikla, apendikso (aklosios žarnos kirmėlinės ataugos) pašalinimas, moterims - nevaisingumas.

Riebalai paprastai kaupiasi ant pilvo, krūtinės, taip pat aplink širdį ir inkstus, iš ten įsiskverbia į įvairių vidaus organų ląsteles ir sukelia įvairias jų ligas. Todėl nutukimas yra žalingas, bet jo išvengti nėra lengva, reikalingas atkaklumas ir kantrybė. Pirmiausia reikia visiškai nevartoti riebalų, kuo mažiau valgyti krakmolingų ir saldžių produktų. Negalima valgyti šviežios duonos, tik šiek tiek džiūvėsėlių, geriausia iš juodos duonos (su sėlenomis). Maitintis reikia daugiausia daržovėmis, vaisiais (beje, juos reikia valgyti su žieve, nes joje yra vitaminų). Gerti patartina liesą pieną, pasukas, valgyti kiaušinius, žuvį, mėsą (geriausia virtą), bet būtinai nuo jos nuimti visus riebalus.

Bulvėse ir svieste yra daug vitaminų A, B, C, D, todėl truputį jų valgyti naudinga, bet kartu bulves ir duoną - netinka. Būtinai reikia valgyti sudygusių javų - avižų, kviečių, rugių, nes juose ypač daug vitamino B. Šio vitamino trūkumas organizme skatina riebalų kaupimąsi apie vidaus organus ir vandens susilaikymą, t.y. kaip tik skatina nutukimą. Juoda duona todėl ir naudingesnė už baltą, kad joje yra sėlenų, kurios turi vitamino B.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos