Temos
Kraujavimas


Kraujavimas iš gerklės. Jei kraujas teka iš tuberkulioze sergančio ligonio krūtinės, jis būna šviesus, putotas. Staiga prasiveržus kraujui, reikia atsigulti, ant krūtinės ir gerklės uždėti šaltą kompresą, kas pusvalandį duoti gerti druskos tirpalo - arbatinį šaukštelį druskos pusei stiklinės vandens. Gerti reikia po truputį, gurkšneliais. Jeigu kraujas pasirodo nuolat ir po nedaug, reikia tris kartus per dieną prieš valgį išgerti po nedidelę taurelę alavijo sunkos ir medaus (vienodomis dalimis).

Kraujas trūkus kraujagyslėms krūtinėje. Kartais dėl kokios nors priežasties, dažniausiai dėl girtavimo, trūksta smulkios kraujagyslės ir kostint pasirodo kraujas. Jį sustabdyti nesunku - reikia ramiai pagulėti su ledu ant krūtinės ir stengtis nekosėti, kad kraujagyslės toliau neplyštų. Po to dar ilgai negalima gerti jokių alkoholinių gėrimų.

Kraujavimas iš žarnų gali būti dėl skrandžio opos, skrandžio arba žarnų vėžio, tuberkuliozės ir pan. Tiksliai nustatyti priežastį gali tik gydytojas, o kol kas palengvinti ligonio būklę galima tokiomis priemonėmis: padaryti jam 5 proc. tanino tirpalo klizmą, paguldyti, ant pilvo uždėti pūslę su ledu. Gulėti ligonis turi daugiausia ant nugaros, kol gydytojas atvyks nieko nevalgyti, tik jeigu labai nori gerti, galima praryti ledo gabaliuką. Jokiu būdu negalima vartoti druskos, daugiausia laikytis pieniškos dietos, valgyti virtas daržoves, gleivingas sriubas.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos