Temos
Ko negalima daryti su mažais vaikais


1. Negalima naujagimio maitinti tol, kol pasišalins pirmosios išmatos (maždaug po 24 valandų).

2. Po maitinimo visada reikia guldyti ant dešiniojo, o ne ant kairiojo šono, nes kūdikio kepenys užima bemaž pusę visos pilvo ertmės ir paguldžius ant kairiojo šono, jos spaus pilną skrandį, vaikas bus neramus, atsirūgs ir gali pradėti vemti. (Suaugusiųjų kepenys sudaro 0,027 kūno svorio, o naujagimio - 0,042.)

3. Negalima vaikų supti nei ant rankų, nei lovelėje.

4. Pirmąsias 2-3 savaites negalima kūdikio laikyti šviesoje. Lovutę reikia aptemdyti, nes šviesa naujagimį vargina ir gali pakenkti akims.

5. Nenešiokite vaikučio visada ant vienos rankos (paprastai ant kairės). Laisva kairioji vaiko rankutė geriau vystosi ir neretai jis tampa kairiarankis.

6. Neleiskite augančiam kūdikiui čiulpti čiulptuką, o jeigu jo nėra - savo pirštukus, nes gali iškrypti dygstantys dantys ir pasikeisti lūpų forma.

7. Neverskite vaikučio per anksti pradėti vaikščioti, nes gali iškrypti dar nesustiprėjusios kojelės.

8. Neverskite be laiko mokytis per daug naujų žodžių - tai vėliau atsiliepia kalbai ir nervų sistemai.

9. Nerenkite mažų vaikučių šilkiniais drabužiais, trukdančiais ventiliacijai. Oras turi laisvai praeiti pro drabužius prie odos porų.

10. Neleiskite vaikams, net kūdikiams, mušti per veidą motiną ar kitą asmenį, kuris jį laiko ant rankų, ir suaugusiems dar juoktis jam taip darant. Taip kūdikis skatinamas vėl mušti.

11. Negalima abejingai žiūrėti į vaikų polinkius kankinti parazitus, paukščius, gyvulius.

Abu pastarieji paragrafai ugdo vaiko polinkį ir net aistrą kankinti kitus, daro jį beširdį, o pirmiausia (kad ir kaip tai atrodytų keista) kaip tik savo tėvams.

12. Negalima iš pat mažens pratinti vaikų prie alkoholinių gėrimų. Klaidingai manoma, kad maža dozė, taurelė per dieną, žalos nepadarys, tik pastiprins vaiką. Kaip tik atvirkščiai: stiprumo tokia taurelė nesuteiks, o žalos gali daug padaryti. Atsiras potraukis į alkoholį, ir tai atsilieps po keleto metų.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos