Temos
Gyvačių ir įvairių vabzdžių įkandimai


Pavojingiausias laikas gyvačių įkandimams - pavasaris, nes tuo metu jos poruojasi ir yra labai piktos. Sužinoti, kokia gyvatė įkando - nuodinga ar nenuodinga - labai lengva: įkandus nenuodingai gyvatei, būna viena dantyta žaizda, o nuodingai - dvi apvalios žaizdelės.

Nuodingai gyvatei įkandus apie žaizdelę greit atsiranda paraudimas, labai skauda, pakyla temperatūra. Kuo greičiau reikia ištraukti nuodus iš žaizdelės, paskui prideginti žaizdelę įkaitinta vinimi. Be to, reikia visokiais būdais pasistengti, kad ligonis smarkiai išprakaituotų.

Kad mažiau skaudėtų įkandus gyvatei ar kokiems nors vabzdžiams, įkąstą vietą reikia palaikyti ties garais.

Liaudies medicinos priemonės:

1. Nuo gyvatės įkandimų naudojamos kanapių sėklos: jos sutrinamos ir pridedamos prie žaizdelių.

2. Yra tokia žolė - veronika, kitaip vadinama "gyvačių žole" (Veronica officinalis). Tą žolę - sausą arba šviežią - reikia iššutinti ir pridėti prie žaizdos. Taip pat galima gerti jos nuovirą.

įgėlus bitei, vapsvai, širšei, naudingos tokios priemonės:

1. Suvilgyti česnako sunka skudurėlį arba vatos ir pridėti. Nuo česnako greit nustoja skaudėti ir įkąsta vieta nesutinsta.

2. Taip pat veikia ir šlapimu suvilgytas skudurėlis.

3. Gerai pridėti drėgnos žemės, bet poveikis silpnesnis.

(Reikia priminti, kad įgėlus minėtiems vabzdžiams pirmiausia reikia ištraukti geluonį ir tik po to gydyti.)

4. Be to, padeda prie žaizdelės pridėti petražolių lapai, amoniaku suvilgyta vata.

Jeigu įgelta vieta patino ir net ėmė pūliuoti, reikia dėti šiltą spirito arba degtinės kompresą, karbolio aliejumi suvilgytą vatą. Pūliuoti paprastai ima tada, jeigu iš žaizdelės neištrauktas geluonis.

Nuo musių, uodų, mašalų, gylių, erkių, blakių įkandimo gerai apsaugo žuvų taukai, jais reikia patepti veidą, kaklą, rankas, kojas, apskritai visas atviras vietas.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos