Temos
Gelta


Tulžis yra tulžies pūslėje prie kepenų. Ji slopina bakterijų dauginimąsi, padeda įsisavinti riebalus. Kai atsiranda kliūtis, trukdanti tulžiai nutekėti į dvylikapirštę žarną, ji išsilieja po visą kūną, todėl ligonis pagelsta. Taip gali įvykti dėl tulžies pūslės akmenų, peršalimo, didelio susijaudinimo ar nemalonumų, apsinuodijimo.

Pirmiausia reikia išgerti vidurius laisvinančių vaistų, paskui gerti tik liesą pieną, nevalgyti nieko riebaus, jokių aštrių patiekalų. Jeigu smarkiai skauda dešinį šoną, reikia dėti ant tos vietos šiltą kompresą ir išgerti apie pusę stiklinės alyvų aliejaus.

Padaryti tokį mišinį: paimti 4 dalis sodos, 1 dalį paprastos druskos ir vieną dalį Glauberio druskos. Toks mišinys skatina tulžies išsiskyrimą. Pusę arbatinio šaukštelio dėti į pusę stiklinės šilto virinto vandens ir gerti tokią porciją rytą nevalgius, o antrą tokią pat porciją - prieš pietus. Si priemonė naudinga ne tik sergant gelta, bet ir esant tulžies pūslės akmenligei, dvylikapirštės žarnos uždegimui ir lėtiniam skrandžio uždegimui.

Kam tulžis išsilieja dažnai, naudinga kiekvieną rytą nevalgius išgerti dvi stiklines šilto vandens, kuriame išmaišyti arbatinį šaukštelį Karlovi Varų druskos.

Jeigu susirgus gelta ėmė peršėti odą, reikia maudytis šiltoje vonioje pridėjus sodos arba mentolio.

Jei temperatūra ligoniui ima kilti, pasiekia 38 laipsnius ir daugiau, sulėtėja pulsas, atsiranda traukuliai, reikia nedelsiant pakviesti gydytoją, o kol jis atvyks, prie galvos ligoniui pridėti pūslę su ledu, prie pakaušio - garstyčių trauklapį, jeigu namuose yra kamparo spirito, kas valandą duoti ligoniui po 10 lašelių vandens taurelėje.

Liaudies medicinos priemonės:

1. Du kartus per dieną gerti pelynų miltelius, išmaišius 1/2 arbatinio šaukštelio šaukšte vandens, arba pelynų užpilą dukart per dieną po tris šaukštus.

2. Kasdien gerti po 2-3 puodukus gysločio užpilo, taip pat citrinų sultis.

Liaudies prietarai:

1. Paguldyti prieš save gyvą lydeką ir labai įdėmiai į ją žiūrėti: lydeka pagels, o ligonis pabals.

2. Reikia užsidėti tikro gintaro karolius ir apsirengti geltonai.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos