Temos
Difterija


Kai tik kyla įtarimų difterija, reikia tuojau kreiptis į gydytoją ir paguldyti vaiką į ligoninę, kur jam bus suleistas antidifterinis serumas. Jeigu dėl kurios nors priežasties to negalima padaryti, reikia patiems imtis tokių priemonių.

Pirmiausia duoti ligoniui vidurius laisvinančių vaistų. Paskui gerklę skalauti stipriu druskos arba acto skiediniu, - ir viena, ir kita priemonė padeda pašalinti apnašas. Jokiu būdu negalima pačiam bandyti tepti gerklę iš vidaus, nes paspaudus apnašas pūliai iš jų gali patekti į atviras žaizdeles ir užkrėsti kraują. Duoti po 1/4 arbatinio šaukštelio smulkios sieros per dieną.

Ant kaklo reikia dėti šaltus kompresus ir keisti jiems sušilus. Jeigu sunku ryti, duoti čiulpti ledo. Jeigu kaklo liaukos paburkusios, šaltų kompresų ant kaklo tuo metu nedėti, o tepti ichtiolio tepalu (arba bent jodo tepalu).

Jeigu apnašų atsirado nosyje, reikia į ją įšvirkšti vandenilio peroksido skiedinio (3 proc. Sol. Hydrogenii peroxydi diluta), stiklinei vandens - arbatinis šaukštelis peroksido. Kai apnašos išnyks, reikia pradėti gerklę skalauti vandenilio peroksidu. Labai padeda apnašas panaikinti ir žaizdeles užgydyti citrinos - reikia gerti jų sultis arba valgyti gabaliukus su medumi (be žievės).

Kad išvengtų širdies paralyžiaus, ligonis turi gulėti ne mažiau kaip tris savaites, apskritai tol, kol jo pulsas yra lėtesnis negu 60.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos