Temos
Dieta, tinkanti gydantis kolitą


Dieta, gydantis kolitą, labai svarbi. Daugelis daktarų žolininkų sako, kad ir geriausi vaistai neišgydys, jeigu ligonis nesilaikys visų dietos taisyklių ir nenaudos gydomųjų žolių trauktinės.

Dietos taisyklės. Negalima valgyti sėlenų (netgi duonos): jos raižo ir dirgina skaudančios žarnos (storosios) vidinę plėvę. Nevalgykite labai karšto ir šalto maisto. Valgykite saikingai, šiltą maistą. Negerkite per daug skysčių (vandens taip pat). Nevalgykite sunkiai virškinamos mėsos - kiaulienos, veršienos ir kt. Nevartokite jokių žalių daržovių, salotų; negerkite vaisių sulčių. Nevalgykite vaisių su žieve, nes obuolio ar kriaušės žievė - sunkiai virškinami. Venkite maisto su prieskoniais. Nevalgykite daržovių ir vaisių su sėklomis: pomidorų, vynuogių, mėlynių, gervuogių ir kt. Nevalgykite kepto maisto, šviežios duonos. Venkite kavos.

Ką galima valgyti? Valgyti viską iš grūdų, išskyrus sėlenas, vištieną ir avieną. Maistui tinka visos daržovės, kuriose nėra sėklų, su sąlyga, jeigu jos išvirtos. Džiovintos slyvos, obuoliai, kriaušės, slyvos ir visi vaisiai be sėklų, su sąlyga, kad jie virti ar kepti. Tortas su vaisiais be sėklų ir be prieskonių. Želė, pienas, pudingas. Tirštos normalios temperatūros sriubos. Duona "sveikatai". Duona turi būti ne šviežia,,o apdžiūvusi. Karvės ir ožkos pieno galima gerti kiek tik norisi (tačiau daug skysčių vartoti negalima). Stiklinę vandens, ne šalto, reikia išgerti prieš pusryčius. Ir dar po stiklinę vandens tarp pusryčių ir priešpiečių, tarp priešpiečių ir pietų.

Jeigu ligonis sąžiningai laikysis dietos ir vartos vaistus, tai visiškai pasveiks.

Prisiminkite, kad kolitą gydant yra du labai svarbūs "ne": nevartokite vidurius laisvinančių vaistų. Prisiminkite, kad jie dažnai sukelia kolitą. Galite pasidaryti nedidelę klizmą, jeigu norite.

Jeigu ligonis nervingas, reikia paimti raminančiųjų tabletę išgydomųjų žolių, bet ne cheminių.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos