Temos
Daržinė pupelė


Phaseolus vulgaris L.

(Syn. Phaseolus oblongus Savi, Phaseolus lunatus Haberle, Phaseolus esculentus Salisb., Phaseolus capensis Hort.)

Daržinė pupelė priklauso ankštinių (Leguminosae) šeimai. Vienametis, kultūrinis augalas, kuris auginamas daržuose maistui.

Vaistinei žaliavai ankštys (Foliculi Phaseoli, Pericarpium Phaseoli, Testae Phaseoli, Legumen Phaseoli, Cortex fructus Phaseoli) paprastai skinamos tada, kai jos pasiekia normalų dydį, bet dar yra žalios; nuskynus išaižomos ir tuojau džiovinamos.

Žaliavoje aptinkamos medžiagos dar ne visiškai ištirtos, tačiau yra rasta cholesterino, arginino ir kt. Pasak prof. Mušinskio, iš augalinės žaliavos pupelių ankštys yra vienas geriausių vaistų, kuris organizme stabdo šlapimo rūgšties susikaupimą. Kitų autorių nuomone, pupelės ankštys vartotinos sergant cukrine liga (diabetu).

Mokslininkų tyrimais patvirtinta, kad pupelių ankščių preparatai sumažina kraujyje cukraus iki 30—40%. Pastaruoju laiku medicinoje pupelių ankštys vartojamos kaip antidiabeticum.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos