Temos
Alijošius


Aloe L. (F VIII)

Alijošiai priklauso lelijinių (Liliaceae) šeimai. Šioje gentyje yra apie 150 rūšių. Tai sukulentiniai daugiamečiai augalai, kurie savaime auga Pietų Afrikos ir Pietų Azijos pusiau stepinėse vietovėse.

Mokslinėje medicinoje nuo senų laikų vartojamas iš keliolikos rūšių lapų pagamintas ekstraktas, būtent, iš Aloe vera L., Aloe ferox Mill., Aloe arborescens Mill., Aloe Perryi Back ir kt. Kultivuojamas Aloe arborescens Mill. ir jo atmainos, kaip vienametė kultūra subtropiniuose rajonuose. Mūsų krašte kambariuose Aloe arborescens auginama kaip gėlė.

Jos lapai vartojami gydymui. Iš šviežių lapų farmacinė pramonė gamina skystą ekstraktą, kuris ampuliuojamas pagal akademiko Filatovo metodą. Pasaulinėje prekyboje būna įvairių rūšių ekstrakto, kuris priklauso nuo jo gavybos būdo ir botaninės augalų rūšies, pavyzdžiui, Extract. Aloes lucida yra geresnės

rūšies žaliava. Tai labai kartaus skonio, trapi, žalsvai ruda unorfinė masė, kurioje yra daug įvairių medžiagų, iš kurių svarbiausi yra antragliukozidai. Jie daugiausia būna surišti ir vadinami aloinu. Suskilęs aloinas duoda aloemodiną-antrachinoną ir aloemodiną-antranolį. Be to, randama dažinių ir dervinių medžiagų.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos