Temos
Akišveitė — balzamas akims

Puslapis: 2

Gali būti, kad liaudies medicina, naudodama akišveitę akims gydyti, rėmėsi tam tikrais išoriniais jos požymiais. Vaistažolė dažniausiai būdavo skiriama tam organui gydyti, į kurį ji panaši. Jei mes pasitelktume šiek tiek fantazijos, tai pamatytume, kad akišveitės žiedas panašus į linksmai mirksinčią akelę, nes tarp viršutinio ir apatinio "voko" ir iš po violetinių "blakstienų" žiba geltonas "vyzdys"; botanikoje šis augalas dar vadinamas "geltonąja nasrų dėme".

Mūsų akys yra porinis organas ir kasdien atlieka nepaprastai sudėtingą darbą. Dvylikos išorinių akies raumenų dėka akys juda nuo ryto iki vakaro, o mes visai nesukame sau dėl to galvos. Todėl nesistebėkime, jei vakare akys pavargsta, galbūt net "dega" ar "limpa". Jei norite kuo greičiau atgaivinti pavargusias akis ir atsikratyti nemalonaus jausmo, tartum jums kas smėlio būtų pribėręs į akis, jums reikės štai ką padaryti: užsiplikinkite akišveitės arbatą, užsidėkite kompresą ir palaikykite 1/4 valandos. Jūs būsite nustebinti tuo, kaip greitai ši "linksmoji" vaistažolė jums padės!

Mūsų miškuose ir aplink juos auga gausybė įvairiausių rūšių akišveitės. Didžiausią gydomąją vertę turi stačioji akišveitė (Euphrasia stricta); bet jūs galite nedvejodami rinkti ir kitas rūšis —jose taip pat gausu gydomųjų medžiagų. Nors akišveitė farmakologiškai nėra ypatingai gerai ištirta, pagrindinės jos veikliosios medžiagos yra žinomos; be kita ko, jos sudėtyje yra karčiųjų bei rauginių medžiagų, eterinių aliejų, dervos ir glikosido aucubino.

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos