Temos
Vienametė paprika


Capsicum annuum L. (F VIII)

(Syn. Capsicum longum DC., Capsicum cordiforme Mill.)

Vienametė,paprika priklauso bulvinių (Solanaceae) šeimai. Vienmetis, kultūrinis augalas, auginamas daržuose kaip prieskoninė daržovė. Lietuvoje dar nelabai paplitęs.

Vaistinei žaliavai (Fructus Capsici) vartojami fiziologiškai subrendę vaisiai (kai paraudonuoja). Jie džiovinami pastogėse bei apšildomose patalpose. Vaisiuose randama į alkaloidus panašios amidinės medžiagos kapsaicino, kuris turi labai kartų deginantį skonį, žymūs kiekiai karotino ir askorbininės rūgšties. Ankštipipirių vaisiams būdinga tai, kad askorbininė rūgštis tiek žaliuose vaisiuose, tiek džiovintuose ilgą laiką lieka pastovi, nes nėra ją skaldančio fermento. Medicinos reikalams ankštipipiriai vartojami nuo senų laikų. Iš vaisių pagaminti preparatai dažniausiai naudojami kaip išoriniai odai suerzinti esant uždegiminiams ir reumatiniams procesams. Retkarčiais mažais kiekiais galima imti į vidų, bet tai reikia daryti atsargiai, nes kapsaicinas per daug erzina gleivines. Kapsaicinas būna susilokalizavęs vaisiaus kutikuloje. Todėl, norint gauti miltelius, neerzinančius gleivinių ir turtingus karotino, reikia atsargiai pašalinti vaisių odelę.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos