Temos
Vaistinė gigartina


Gigartina mammilosa J. G. Agardh

Vaistinė gigartina priklauso gigartininių (Gigartinaceae) šeimai.

Tai raudonasis dumblis, augąs jūrų dugne, prisitvirtinęs prie uolų. Daugiausia paplitęs Atlanto vandenyno uolėtuose pakraščiuose. Šių dumblių išmeta bangos ir mūsų Baltijos jūros pakraščiuose.

Vaistinei žaliavai gaminti renkami dumblių gniužulai, kurie švariai nuplaunami ir džiovinami, plonai išsklaidžius juos skardinėse pastogėse. Išdžiūvusi žaliava būna tamsiai rudos spalvos, trapi.

Sausa žaliava (Carrageen, Lichen Carrageen) tuojau turi būti sudėta į stiklinius butelius, gerai užkimšta ir laikoma sausoje, vėsioje, tamsioje vietoje.

Žaliavoje randama natrio, kalcio, magnio, jodo ir bromo mineralinių druskų, kurių bendras kiekis sudaro iki 20%. Yra daug ir gleivingų medžiagų. Be to, ji pagreitina organizme medžiagų apykaitą, sulaiko (stabdo) vėmimą ir laisvina vidurius. Verdant (1 :20) beveik visiškai išsileidžia, virsdama drebučiais. Dėl aukščiau minėtųjų savybių ši žaliava vis plačiau pradedama vartoti gydymo reikalams.





<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos