Temos
Tūbė


Verbascum L. (F VIII)

Tūbė priklauso bervidinių (Scrophulariaceae) šeimai. Vaistinę žaliavą duoda dvi rūšys: gauruotoji tūbė (V. phlomoides L.) ir didžioji tūbė (V. thapsiforme Schrader.). Abi rūšys yra dvimečiai augalai. Lietuvoje savaime neauga. Tačiau, auginamos mūsų sąlygomis, duoda didelį derlių žiedų, o tinkamai juos sutvarkius — geros kokybės žaliavą.

Tūbių žiedų vainiklapiai (Flores Verbasci, Flores Thapsi barbati) medicinoje vartojami nuo senų laikų. Žieduose randama flavonininės kilmės dažinių, karotino (provitaminas A), gleivingų, cukrinių medžiagų, pėdsakai saponinų ir eterinio aliejaus.

Medicinoje žiedai bei iš jų pagaminti preparatai vartojami kvėpuojamųjų takų uždegiminiams procesams, katarams bei kitiems bronchų sutrikimams gydyti. Gleivingosios ir saponininės medžiagos ligoniams palengvina atsikosėjimą, iš kitos pusės, apsaugo bronchų gleivines nuo erzinimo. Provitaminas A skatina gleivinių ląstelių regeneraciją. Į vidų priimti tūbės preparatai veikia kaip mucilaginosum, expectorans bei secretolyticum. Tūbių žiedus bei jų preparatus gydytojai mėgsta vartoti vaikų praktikoje ir dažnai

gauna teigiamus rezultatus.

Tenka pažymėti, kad tūbių sėklos yra nuodingos kai kurioms žuvų rūšims; prarijusios tam tikrą sėklų kietcj, žuvys apsvaigsta ir išplaukia į vandens paviršių.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos