Temos
Senatvinės psichozės


Senatvinės psichozės išsivysto 70—80 metų žmonėms dėl progresuojančios smegenų atrofijos. Eiga lėta. Anksčiausia pastebimas atminties susilpnėjimas: žmogus neprisimena, ką buvo sugalvojęs veikti, kur padėjo kokį daiktą. Vėliau pradeda p a m i r š t i įvykius iš savo gyvenimo, ypač paskutiniuosius. Ilgiausiai prisimena senesnius įvykius ir vaikystę. Pradeda nebepažinti

savo artimųjų, vaikų, anūkų. Nežino, kiek jiems metų, kokie jų vardai. Sutrinka miegas: naktimis nemiega, kuičiasi, krausto daiktus, raišioja juos į pundelius, ruošiasi važiuoti. Galimos ir kliedėjimo idėjos, dažniau pasitaiko nuskurdimo. Teigia, kad juos apvogę, kad jie visko netekę. Nuotaika dažnai būna bloga, tačiau gali būti ir pakili. Pakilus nuotaikai, pasakoja, kad jie buvę turtingi.

Liga paprastai trunka 2—3 metus, ir žmogus miršta dėl bendro organizmo išsekimo.

Gydymas — bendras stiprinantis. Svarbu stebėti širdies-krauiagyslių sistemą. Galima skirti bromo preparatų, o esant nemigai—sedukseno, sonopakso, barbamilio. Ligonius reikia gerai prižiūrėti, tinkamai maitinti.





<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos