Temos
Psichikos sutrikimai, sergant nuomariu

Puslapis: 2

4. T r a n s a s . Ligoniui sutrinka sąmonė, ir jis automatiškai atlieka sudėtingus veiksmus. Neretai išeina iš namų ir toli nukeliauja. Literatūroje aprašytas paryžietis, kuris tokio priepuolio metu keletą parų važinėjo traukiniu, plaukiojo laivu, kol pasiekė Bombėjų. Visos tos kelionės metu jis judėjo, šnekėjo, ir niekas neįtarė, kad jis nesveikas. Po tokio priepuolio ligonis nieko neatsimena, kas su juo buvo.

Taip pat sergantiesiems nuomaru pasitaiko ir nuomario psichozės, lydimos didybės, persekiojimų kliedėjimo. Nuomaru sergančiam ligoniui gali kartotis tik vienos rūšies priepuoliai, bet neretai tam pačiam ligoniui kartojasi, pvz., ir didieji, ir mažieji priepuoliai arba didieji priepuoliai ir psichiniai ekvivalentai, ir t. t.

Sergant bet kuria nuomario forma, vieniems anksčiau, kitiems vėliau pakinta charakteris ir vystosi silpnaprotystė. Ligonis pasidaro įtarus, didelis egoistas, šykštus, labai prisiriša prie savo daiktų. Jis greit supyksta, o supykęs nesusivaldo savo veiksmuose. Neretai skundžiasi, kad jį visi skriaudžia. Vieni iš jų tampa labai žiaurūs, grubūs, priekabūs, kiti — nusižeminę, mėgsta kalbėti maloniais, mažybiniais žodeliais. Darbą dirbdami, jie sukaupia visą dėmesį, dirba lėtai, bet labai pedantiškai, tiksliai. Nepajėgia dirbti darbo, kur greit dėmesį reikia perkelti nuo vieno veiksmo prie kito, pvz., prie konvejerio.

Dažnai kartojantis priepuoliams, ligoniams nusilpsta protas.

Silpnaprotystė anksti atsiranda, kartojantis psichomotoriniams priepuoliams.

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos