Temos
Žmogaus albuminas NKC
Vaistinis preparatas: Žmogaus albuminas NKC
Puslapis: 1


PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA

1. VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS

Žmogaus albuminas NKC 5 % infuzinis tirpalas

2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS

Veiklioji medžiaga yra žmogaus albuminas. 1000 ml tirpalo yra 50 g žmogaus plazmos baltymų, kuriuose yra ne mažiau kaip 95 % žmogaus albumino.

Pagalbinės medžiagos išvardytos 6.1 skyriuje.

3. VAISTO FORMA

Infuzinis tirpalas.

Skaidrus arba šiek tiek opalescuojantis tirpalas.

4. KLINIKINĖ INFORMACIJA

4.1 Terapinės indikacijos

Albumino tirpalas skiriamas atstatyti ir palaikyti organizmo prarastą cirkuliuojančio kraujo tūrį tais atvejais, kai pirmenybė teikiama koloidiniams tirpalams.

Pasirinkimas vartoti albuminą, o ne dirbtinius koloidus, priklauso nuo konkrečios klinikinės situacijos ir pagrįstas oficialiomis rekomendacijomis.

4.2 Dozavimas ir vartojimo metodas

Dozavimas

Tūris turėtų būti papildomas pagal poreikį. Dozavimas priklauso nuo kraujotakos rodmenų. Svarbiausia albumino funkcija yra palaikyti koloidinį osmosinį slėgį (KOS). Žemiausia koloidinio osmosinio slėgio riba yra 20 mm Hg(2,7 kPa). Nustatant preparato dozę reikia matuoti koloidinį osmosinį slėgį arba netiesiogiai apskaičiuoti bendrą baltymų kiekį. Mažos arba didelės koncentracijos albumino tirpalas vartojamas, atsižvelgiant į esamą baltymų trūkumą ir į kraujo tūrį. Gydant nudegimą, preparato kiekis apskaičiuojamas pagal toliau nurodytas formules.

Reikiama albumino dozė (gramais) apskaičiuojama pagal formulę:

[(iš nominalaus bendrojo baltymų kiekio g/l atimti esamą bendrąjį baltymų kiekį g/l) padauginti iš plazmos tūrio * litrais (maždaug 40 ml/kg kūno svorio)] padauginti iš 2.

Pvz.: siekiant 70 kg sveriančiam pacientui padidinti bendrąjį baltymų kiekį nuo 35 g/l iki 50 g/l, reikia 84 g albumino arba 1680 ml Žmogaus albuminas NKC 5 % infuzinio tirpalo.

[(50 – 35) x 2,8*] x 2 = 84

*Plazmos tūrio apskaičiavimas: 40 x70 = 2,8

1000

Suaugusių žmonių fiziologinis plazmos tūris yra maždaug 40 ml/kg kūno svorio ir jis priklauso nuo amžiaus. Į tai būtina atsižvelgti, apskaičiuojant preparato dozę vaikams. Daugiklis 2 atspindi ekstravaskulinį trūkumą. Esant dideliam albumino trūkumui, šis daugiklis gali būti per mažas, tačiau preliminariai įvertinti – tinka.

Kadangi nurodyta formulė leidžia nustatyti tik apytikrę vertę, todėl rekomenduojama pasiektą baltymų koncentraciją stebėti. Esamo kraujo tūrio hematokritas ir kraujo plazmos tūris yra atvirkščiai proporcingi, todėl rekomenduojama į tai atsižvelgti ir nustatant hematokrito vertę. Jeigu hematokritas mažėja daugiau kaip 30 %, ligoniui turėtų būti suleista eritrocitų, kad būtų užtikrintas audinių aprūpinimas deguonimi (žr. skyrių 4.4).

Kitas puslapis >>>


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos