Temos
Urografin 76 %
Vaistinis preparatas: Urografin 76 %
Puslapis: 1


PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA

1. VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS

Urografin 76 % injekcinis/infuzinis tirpalas

2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS

1 ml tirpalo yra 660 mg meglumino amidotrizoato ir 100 mg natrio amidotrizoato (meglumino diatrizoato ir natrio diatrizoato).

Visos pagalbinės medžiagos išvardytos 6.1 skyriuje.

3. FARMACINĖ FORMA

Injekcinis/infuzinis tirpalas

Skaidrus, bespalvis arba gelsvas, paruoštas vartoti vandeninis tirpalas.

4. KLINIKINĖ INFORMACIJA

4.1 Terapinės indikacijos

Šis vaistinis preparatas vartojamas tik diagnostikai: rentgenologiniam kraujagyslių ir inkstų bei šlapimo takų tyrimui.

4.2 Dozavimas ir vartojimo metodas

Bendroji informacija

Mitybos rekomendacijos

Atliekant pilvo angiografiją ir urografiją, gaunamas geresnis vaizdas, jei žarnose nėra išmatų ir dujų. Dvi dienas prieš tyrimą ligonis turi vengti maisto, nuo kurio kaupiasi daugiau dujų, ypač žirnių, pupų, lęšių, salotų, vaisių, šviežios juodos duonos ir bet kokių žalių daržovių. Tyrimo išvakarėse nuo 18 valandos ligonis turi nevalgyti. Be to, gali būti naudinga vakare išgerti vidurius paleidžiančių vaistų. Tačiau naujagimiams, kūdikiams ir mažiems vaikams prieš tyrimą ilgai neduoti valgyti ir skirti vidurius paleidžiančių vaistų negalima.

Hidracija

Prieš tyrimą kontrastine medžiaga ir po jo reikia vartoti pakankamai skysčių, ypač ligoniams, sergantiems daugine mieloma, cukriniu diabetu ir nefropatija, poliurija, oligurija, hiperurikemija, taip pat naujagimiams, kūdikiams, mažiems vaikams ir senyviems žmonėms. Prieš tyrimą reikia sureguliuoti vandens ir elektrolitų pusiausvyrą.

Naujagimiai (iki 1 mėnesio) ir kūdikiai (nuo 1 mėnesio iki 2 metų)

Maži kūdikiai (iki 1 metų), o ypač naujagimiai yra jautrūs elektrolitų pusiausvyros ir hemodinamikos sutrikimams. Reikia kruopščiai parinkti kontrastinės medžiagos dozę, techniškai atlikti rentgeninį tyrimą, atsižvelgti į ligonio būklę.

Nerimas

Smarkus susijaudinimas, nerimas ir skausmas gali padidinti kontrastinės medžiagos šalutinį poveikį arba sustiprinti jos sukeliamą reakciją. Jautriems ligoniams galima duoti raminamųjų vaistų.

Kontrastinės medžiagos šildymas

Sušildyta iki kūno temperatūros kontrastinė medžiaga geriau toleruojama, sumažėja jos klampumas, todėl lengviau leisti. Termostate iki 37°C temperatūros reikia sušildyti tik tiek kontrastinės medžiagos buteliukų, kiek tą dieną bus suvartota. Ilgesnis šildymas nemažina cheminio kontrastinės medžiagos grynumo, jeigu ji saugoma nuo dienos šviesos, tačiau negalima laikyti šiltai ilgiau kaip 3 mėnesius.

Mėginys prieš tyrimą

Tirti jautrumą maža kontrastinės medžiagos doze nerekomenduojama, nes toks tyrimas nevertingas. Pats mėginys kartais gali sukelti sunkią, net mirtiną padidėjusio jautrumo reakciją.

Dozavimas leidžiant į kraujagysles

Jei galima, kontrastinę medžiagą reikia leisti į gulinčio ligonio kraujagyslę. Suleidus ligonį reikia stebėti bent 30 minučių, nes dažniausiai reakcija įvyksta per šį laiką.

Kitas puslapis >>>


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos