Temos
Polineuritas


(polyneuritis)

Tai daugelio periferinių nervų uždegimas. Ligai būdinga tai, kad pažeidžiami simetriniai abiejų rankų ir kojų galiniai nervai.

Jei uždegimas nestiprus, ligonis skundžiasi tik plaštakų ir pėdų, o jei stiprus — visų rankų ir kojų skausmais.

Polineuritą sukelia daugelis ūminių ir lėtinių infekcinių ligų (vaikams — difteritas, suaugusiems — vidurių šiltinė, reumatas, bruceliozė, sifilis), apsinuodijimai švinu, alkoholiu, medikamentais (arsenu, prieštuberkulioziniais vaistais), cukraligė. Rečiau jis būna virusinės kilmės.

Pagrindiniai simptomai išryškėja, kai pažeidžiamos rankų ir kojų nervuose esančios juntamosios, judinamosios bei vegetacinės skaidulos.

Kai liga pažeidžia juntamąsias skaidulas, ligonį vargina plaštakų ir pėdų skausmai, kurie naktį būna stipresni, negu dieną. Ligai plečiantis, plinta ir skausmai; vėliau ima tirpti rankos ir kojos. Spaudžiant rankų ir kojų nervus, ligoniui skausmai sustiprėja. Keliant ištiestą ranką iš peties sąnario aukštyn, sukant į šoną, ligoniui skausmai sustiprėja, nes patempiami galūnių nervai. Išryškėja Lasego, Neri ir atsisėdimo simptomai. Ilgainiui ligonių pirštų galai pasidaro nejautrūs.

Ligai progresuojant, nejautra plečiasi aukštyn ir tampa „p i r š t i n i ų“ ir „ k o j i n i ų“ tipo.

Kai pažeidžiamos judinamųjų nervų skaidulos, prasideda pirštų, o paskui rankų ir kojų periferiniai paralyžiai. Dažniausiai ligoniai plaštakų ir pėdų visai nepajudina, o per alkūnę, iš peties, kojas iš klubo ir per kelius kiek pajudina.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos