Temos
Pilkasis skaistenis


Pyrethrum cinerariifolium Trev. (F VIII)

(Syn. Chrysanthemum cinerariifolium Vis.)

Pilkasis skaistenis priklauso graižažiedžių (Compositae) šeimai. Daugiametis, žolinis augalas. Plačiai auginamas Ukrainoje ir kitose respublikose. Užauga 50—60 cm aukščio. Lapų apatinė pusė pilkai pūkuota, viršutinė — žalia; plunksniškai suskaldyti. Graižai stambūs; liežuviniai žiedai balti, vamzdeliniai — geltoni. Mūsų sąlygomis galima masinė šios žaliavos gamyba. Žydi liepos ir rugpjūčio mėn.

Vaistinei žaliavai (Flores Pyrethri) graižai renkami pačiame žydėjime ir greitai džiovinami. Žaliavoje randama sudėtinių eterių.— piretrino I ir II, kuris veikia vabzdžius kaip stiprūs nuodai.

Smulkiai sumalti graižai plačiai naudojami kovai su įvairiais parazitais.

Mūsų prekyboje yra keletas preparatų, vadinamų „dustais“ (užsienyje ,,Maek“), kuriais sėkmingai naikinamos blusos, blakės, ir kt.

Pilkojo skaistenio žiedų ištrauka (tinctura) žibale vadinama „Flit“ ir ja sėkmingai naikinama musės, uodai ir kiti vabzdžiai. Būdinga tai, kad šiltakraujams piretrinas žymiai mažiau kenksmingas.

Todėl kai kurie autoriai (Perotas) jį vartoja veterinarijoje nuo askaridozės. Bendrai {yretrinas veikia panašiai kaip santoninas, Flores tanaceti ir kiti preparatai. Tenka pasakyti, kad analogišką veikimą turi Pyrethrum caucasicum (Pyrethrum roseum) žiedai, kurie prekyboje vadinami Pulvis persicus (persų milteliai). Raudonžiedis skaistenis (Pyrethrum roseum) mūsų respublikoje dažnai aptinkamas darželiuose kaip dekoratyvinis augalas.

Medicinoje jis beveik nevartojamas. Tačiau pagal prof. Mušinskį kai kurie terapeutai jį panaudoja vaikų gydymo praktikoje kaip antihelmintinį preparatą.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos