Temos
Peties rezginio uždegimas


(plexitis brachialis)

Dažniausiai peties nervų rezginys pažeidžiamas traumų metu. Kartais nervai net nutraukiami. Neretai šia liga serga tam tikrų profesijų žmonės: melžėjos, staliai, dirbantys su vibruojančiomis mašinomis. Šis nervų rezginys gali būti pažeidžiamas ligoniams narkozės metu, kai operuojant ligonio ranka per daug ištempiama ir atsukama atgal, naujagimiui gimdymo metu ir kt. Kadangi rankos nervai yra mišrūs — sudaryti iš juntamųjų, judinamųjų ir vegetacinių skaidulų,— tai jų pažeidimas sukelia trejopus simptomus.

Pažeidus juntamąsias skaidulas, atsiranda įvairaus pobūdžio rankos skausmai, ypač sustiprėjantys naktį. Ligonis nakties metu keliasi iš lovos, vaikšto ir judina skaudamą ranką.

Palpuojant pažeistų nervų kamienus, skausmo taškai nustatomi šiose vietose:

1) apatinių kaklo ir viršutinių krūtinės slankstelių keterinėse ataugose ir šalia jų;

2) duobutėje virš raktikaulio;

3) žasto srityje, spaudžiant praeinančius nervus tarp dvigalvio ir trigalvio raumens;

4) ties alkūne, spaudžiant alkūninį nervą. Tokiu atveju ligoniui gali net nudiegti IV ir V pirštą;

5) spaudžiant delno vidurį.

Ligonis ranką laiko tokioje padėtyje, kad nervai būtų mažiausiai tempiami ir mažiausiai juos skaudėtų, t. y. ranką sulenkęs per alkūnę ir priglaudęs prie krūtinės arba pakėlęs sulenktą aukštyn per alkūnę ranką plaštaka laikosi už pakaušio.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos