Temos
Pasiutligė


Tai - ūminė užkrečiamoji liga, kuri pažeidžia centrinę nervų sistemą. Užkrato šaltinis - pasiutlige sergantys žinduoliai (dažniausiai šunys, vilkai). Šunys pasiunta ne tik dėl kitų sergančių žvėrių įkandimo, bet ir dėl vandens stokos karščių metu.

Gyvulių pasiutligės požymiai: jie darosi nervingi, baikštūs, slepiasi tamsioje vietoje, graužia neėdamus daiktus - šiaudus, skiedras ir pan. Paskui ima puldinėti kitus gyvulius ir žmones, bet šeimininko iš pradžių neliečia. Balsas pasidaro kimus, teka seilės, putos. Vandens jau negali gerti dėl gerklės spazmų. Paralyžiuojamos kojos, ir po 5-7 dienų nugaišta.

Šuns inkubacinis laikotarpis - 3-6 savaitės, bet būna ir 3-6 dienos. Šis laikotarpis trumpesnis, kai žaizda yra arčiau galvos. Bet nuodų seilėse atsiranda dar prieš tris dienas iki pirmųjų ligos požymių. Todėl įkandus nežinomam šuniui, nors iš pažiūros ir sveikam, būtinai reikia paskiepyti nuo pasiutligės.

Žmonėms inkubacinis laikotarpis trunka 6 savaites, bet kartais - net kelis mėnesius.

Yra trys pasiutligės stadijos:

1. Žmogus tampa baikštus, pykina, vargina troškulys, viduriai užkietėję, sunku kvėpuoti. Įkandimo žaizda, galbūt jau seniai užgijusi, staiga vėl ima skaudėti ir pūliuoti. Kaklas pasidaro nejudrus.

2. Prasideda kūno traukuliai, noras kandžiotis ir pulti kitus; kietą maistą ligonis dar gali praryti.

3. Ši ligos stadija paprastai prasideda po dviejų dienų, o kartais net ir kitą dieną. Labai pagreitėjęs pulsas, balsas kimus, paskui - paralyžius ir mirtis. Tai trunka paprastai keletą valandų, o visa liga - ne ilgiau kaip tris dienas.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos