Temos
Paprastoji sukatžolė


Leonurus cardiaca L.

(Syn. Leonurus neglectus Schrank., Leonurus pubescens Benth., Leonurus canescens Dum., Leonurus villosus Desf.)

Paprastoji sukatžolė priklauso lūpažiedžių (Labiatae) šeimai. Tai daugiametis, žolinis augalas. Jo stiebai keturkampiai, švelniai plaukuoti, tuščiaviduriai. Lapai 3—5-skiaučiai, jų viršutinės pusės tamsiai, apatinės — šviesiai žalios spalvos. Auga derlingose dirvose, patvoriais, pakrūmiais, atšlaitėse ir kt.

Vaistinei žaliavai (Herba Leonuri) ruošti naudojama visa žolė, kuri renkama žydėjimo pradžioje; džiovinama gerai perpučiamose pastogėse.

Žaliava cheminiu požiūriu dar nepakankamai ištirta, tačiau daugelis autorių nurodo, kad žaliavoje svarbesnės medžiagos yra šios: alkaloidai, gliukozidai, rauginės medžiagos, karti medžiaga

leonurinas, saponinai, organinės rūgštys, eterinis aliejus ir daug mineralinių druskų. Nors liaudies medicinoje sukatžolė seniai vartojama, tačiau mokslinė medicina šiuo augalu susidomėjo tik XIX

šimtmetyje. Farmakologiškai konstatuota efektingas sedatyvinis veikimas. Gotė nurodo, kad, sergant kai kuriomis širdies neurozių formomis, sukatžolės ekstraktas yra nepakeičiamas vaistas. Veršininas ir Jablokovas nurodo, kad šio augalo preparatai vartojami širdies indų neurozės, hipertonijos, strumos, kardiosklerozės ir kitais atvejais.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos