Temos
Paprastoji piliarože


Althaea rosea Cav.

(Syn. Alcea rosea L., Althaea coribaea Sims., Althaea chinensis Wall.)

Paprastoji piliarožė priklauso dedešvinų (Malvaceae) šeimai.

Dvimetis žolinis, iki 2 metrų aukščio, kilęs iš Mažosios Azijos, augalas.

Lietuvoje auga darželiuose kaip dekoratyvinė gėlė. Yra keliolika piliarožių formų, kurios skiriasi žiedų spalva. Žydi birželio, liepos ir rugpjūčio mėn.

Vaistinei žaliavai (Flores Malvae arboreae, Flores Malvae hortensis, Flores Malvae rubrae, Flores Altheae roseae, Flores Malvae majoris) gaminti tinka tiktai viena forma su tamsiai raudonais žiedais, kurie renkami pačiame žydėjime. Žiedai be taurelių džiovinami pagreitintu būdu. Išdžiovinta žaliava tuojau hermetiškai pakuojama ir laikoma tamsioje, sausoje vietoje.

Žaliavoje randama antocianinės prigimties dažo medžiagos malvino, gleivingų medžiagų ir kt.

Liaudies medicinoje plačiai vartojama kaip menstruacijas sukelianti priemonė. Tačiau neaišku, kokiai medžiagai ši farmakologinė galia priklauso Pasak prof. Mušinskio, tikriausiai priklauso antocianams, kurių cheminė struktūrinė formulė yra artima flavonams. Jie, kaip žinoma, skatina gimdos susitraukimą. Suvartojus iš karto 10 g žiedų, dažnai prasideda palyginti gausus kraujavimas.

Todėl kai kur moterys piliarožės žiedus, sumaišytus su rūtų lapais (Folia Rutae),. vartoja kaip abbortivum. Mokslinėje medicinoje piliarožė vartojama burnos ertmei plauti ir species gaminti.

Pramonėje anksčiau šis augalas plačiai buvo vartojamas kaip dažo medžiaga — dažyti vynui, sirupams ir kt.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos