Temos
Paprastasis kastanas


Aesculus hippocastanum L.

(Syn. Hippocastanum vulgare Gartn.)

Paprastasis kaštanas priklauso kaštaninių (Hippocastanaceae) šeimai. Tai daugiametis, stambus, dekoratyvinis medis, kilęs iš Mažosios Azijos; mūsų krašte sodinamas parkuose, sodybose ir alėjose.

Vaistinei žaliavai (Cortex Hippocastani) ruošti pavasarį nuo šakų lupama atkepusi žievė, kuri dar yra lygi, nevirtusi žiauberimi, t. y. nesustorėjusi, nesupleišėjusi; renkami ir žiedai (Flores Hippocastani), jiems pilnai išsiskleidus.

Žaliavoje svarbiausios medžiagos: oksikumarininis gliukozidas eskūlinas, flavoninis gliukozidas kvercitrinas, saponinio pobūdžio medžiaga argirinas ir kaštaninė-rauginė rūgštis. Tos pačios substancijos

randamos žieduose, vaisių lukštuose ir net lapuose, tik skirtingais kiekiais.

Vaistinė žaliava vartojama sergant hemorojiniu kraujavimu ir viduriavimu. Dėl saponinių medžiagų kai kurie medikai kaštano preparatais sėkmingai gydo chroninius bronchitus. Efektingiausiai veikia

iš žalios žaliavos pagaminti preparatai (Intractum).



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos