Temos
Mąstymo sutrikimai

Puslapis: 4

4. H i p o c h o n d r i n i s kliedėjimas. Ligoniai skundžiasi įvairiais somatiniais sutrikimais. Gali teigti, kad užsikimšo žarnynas, pūva plaučiai, kad jie serga vėžiu ar kita kokia nors liga.

5. N i h i l i s t i n i a m kliedėjimui budinga tai, kad ligoniai teigia, jog nieko nebėra: nei žemės, nei namų, nei jo paties.

6. Labai dažnas p e r s e k i o j i m o kliedėjimas. Ligoniai tikina, kad žinomi ar nežinomi jiems ašmenys ar grupės žmonių juos seka, nori nužudyti ar padaryti šiaip ką nors blogo, aplink save mato priešus. Neretai šios kliedėjimo idėjos pasitaiko kartu su s ą r y š i n i u kliedėjimu: ligoniai teigia, jog visa kas vyksta aplinkui, turi ryšį su jo asmenybe. Pavyzdžiui, specialiai dėl jo pravažiavo mašina, taip pat turi reikšmės ar reiškia ką nors negera atsitiktinio praeivio sukosėjimas, laikomas praeivio rankoje laikraštis ir pan.

7. P o v e i k i o kliedėjimas gana įvairus. Ligoniai junta veikiant atominę energiją ar elektros srovę, ar ypatingais aparatais leidžiamas sroves. Kartais teigia, kad juos hipnotizuoja — tai h i p n o z i n i s poveikio kliedėjimas.

8. N u o d i j i m o kliedėjimas pasireiškia ligonio įsitikinimu kad jį nori nunuodyti, jog jam į maistą deda nuodų, į kambarį leidžia dujų. Dažnai ligoniai dėl to atsisako maisto.

9. Dažnas p a v y d o kliedėjimas. Šeimoje vyras ar žmona ima kaltinti kitą, kad šis jam neištikimas, turi ryšį su priešingos lyties asmenimis.

Kitos kliedėjimo idėjos pasitaiko rečiau.

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos