Temos
Lėtinis sifilinis smegenų dangalų uždegimas


(meningitis syphilitica chronica)

Ši liga pažeidžia galvos ir nugaros smegenų dangalus. Dėl to jie sustorėja, neblizga, infiltruojasi limfocitais; juose atsiranda miliarinės gumos. Uždegiminis procesas dauguma atvejų lokalizuojasi galvos smegenų pamate, gali pažeisti tos srities smegenų audinį bei galvos smegenų nervus.

Ligos pradžioje padidėja ligonio jautrumas, sutrinka miegas, sumažėja atmintis, darbingumas, jis greičiau pavargsta. Meninginiai simptomai neryškūs. Būdingas galvos nervų pažeidimas, ypač akies judinamojo, trišakio ir veldinio nervo. Dažnai išryškėja Argailio— Robertsono simptomas (esant normaliai konvergencijai ir akomodacijai, vyzdžiai nereaguoja į šviesą).

Jei procesas lokalizuojasi smegenų audinyje, tai išsivysto parezės, paralyžiai, afazijos, epilepsijos priepuoliai, sutrinka jutimai ir kt. Patekus patologiniam procesui į nugaros smegenis, išsivysto jų uždegimas. Kai į patologinį procesą įtraukiamos nugaros smegenų užpakalinės šaknelės, išsivysto neuralgijos ir neuritai, kuriems būdingi šaudantys skausmai.

Smegenų skystyje ląstelių padaugėja iki 500 1 mm3, baltymų — iki 3 %, spaudimas siekia 400— 500 mm vandens stulpelio; Vasermano reakcija — teigiama. Ligos eiga lėtinė, su remisijomis ir paūmėjimais.





<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos