Temos
Kvapusis eukaliptas


Eucalyptus globulus Labili. (F VIII)

Kvapusis eukaliptas priklauso mirtinių (Mirtaceae) šeimai. Tai daugiametis, amžinai žaliuojantis, greitai augantis ir didelį aukštį (100—120 m) pasiekiantis medis. Eukaliptų tėvynė — Australija, ten jų auga iki 400 rūšių. Kvapusis eukaliptas kultivuojamas Juodosios jūros pakraščiais, Gruzijoje, Kryme ir net Pietų Ukrainoje.

Vaistinei žaliavai (Folia Eucalypti) gaminti lapai renkami vasaros metu ir džiovinami natūraliai pavėsyje. Žaliavoje randama šių substancijų: eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, organinių rūgščių ir kt. Eterinio aliejaus svarbiausieji komponentai: cineolas, arba eukaliptolas, pinėnas, etilininis, amilininis ir izobutilinis alkoholiai, įvairūs aldehidai, ketonai, rūgštys ir terpenai.

Daugelis autorių (Michailovas, Siškina ir kt.) nurodo, kad eukalipto eterinis aliejus turi efektingą bakteriocidinę ir dezinfekuojančią galią daugumai gramteigiamų ir gramneigiamų saprofitinių bei patogeninių bakterijų. Šios savybės dėka eukalipto eterinis aliejus plačiai pritaikomas terapijoje, pavyzdžiui, sergant gripu, kvėpuojamųjų takų, ypač viršutinės dalies, uždegimais, pagaliau —

viduriavimu. Kaip išoriniai vaistai kaskart plačiau pradėta vartoti įvairiems įtrynimams bei įsisenėjusioms žaizdoms gydyti ir 1.1.

Tenka pasakyti, kad tai senas vaistinis augalas, bet iki šiol nebuvo plačiai vartojamas. Tiktai pastaraisiais metais j jį kreipiama daug dėmesio.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos