Temos
Kraujosruva po kietuoju dangalu


(haematoma subdurale)

Kraujosruva po kietuoju smegenų dangalu susidaro tada, kai pažeidžiamos smegenų žievės venos ties jų įtekėjimu į sinusus. Čia kraujas renkasi lėčiau. Smegenų suspaudimo simptomai išryškėja ne anksčiau kaip per dvi dienas. Klinikiniai simptomai beveik tokie pat, kaip esant kraujosruvai virš kietojo dangalo, tačiau šviesusis periodas kartais trunka ilgai ir smegenų suspaudimo reiškiniai atsiranda tik per kelias savaites, mėnesius ir net metus. Tai priklauso nuo kraujavimo intensyvumo, ligonio amžiaus, smegenų kompensacinių pajėgumų.

Trečiajame ligos periode, kada atsiranda padidėjusio galvospūdžio simptomai, židininiai simptomai irgi būna, tik ne tokie ryškūs, negu esant hematomai virš kietojo dangalo.

Lėtai besiformuojant hematomai po kietuoju dangalu, smegenų skystis gali būti skaidrus ir jo spaudimas netgi sumažėjęs. Mat, hematoma sutraukia į save smegenų skystį ir nusausina povoratinklinį tarpą.

Šiuos ligonius būtina operuoti, prieš prasidedant ketvirtajam ligos periodui.





<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos