Temos
Karklavijas


Solanum dulcamara L.

(Syn. Dulcamara flexuosa Moench.)

Karklavijas priklauso bulvinių (Solanaceae) šeimai. Tai daugiametis, pusiau vijoklinis augalas. Jo stiebai išauga iki 1,5 m ilgio, vyniojasi ant gretimai augančių krūmų. Žiedai violetiniai; nunokę vaisiai — raudonos spalvos, sultingi, pailgos formos. Karklavijai daugiausia auga drėgnesnėse, pavėsingose vietose — prie upelių, šaltinių ir kt.

Vaistinei žaliavai gaminti (Stipites Dulcamarae, Caules Dulcamarae) stiebai (augliai) renkami žydėjimo metu iki uogoms subręstant, kurie supjaustomi 3—5 cm ilgio gabaliukais ir džiovinami

natūraliai. Žaliavoje svarbiausios substancijos: saldaus skonio gliukozidas dulkamarinas, gliukoalkaloidas solaninas, kuris, pasak prof. Mušinskio, savo ypatybėmis panašus į saponinus.

Terapijoje karklavijo augliais (Stipites Dulcamarae) pasak Bėslerio, gydomi įvairūs odos susirgimai (išbėrimai, niežėjimas, dedervinės ir odos uždegimai). Terapinės dozės padidina prakaitavimą, pagreitina šlapimo išsiskyrimą ir medžiagų apykaitą. Tačiau reikia atsiminti, kad tai yra stipriai veikianti žaliava, didesnės jos dozės gali sukelti vėmimą, viduriavimą ir kitus nepageidaujamus reiškinius.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos