Temos
Juoduogis šeivamedis


Sambucus nigra L. (F VIII)

(Syn. Sambucus vulgaris Lam.)

Juoduogis šeivamedis priklauso šeivamedinių (Caprifoliaceae)

šeimai. Tai dekoratyvinis, daugiametis krūmas. Mūsų respublikoje savaime neauga, bet kartais sulaukėja. Šiaip jis sodinamas parkuose, sodybose, kapinėse, pakelėse.

Vaistinei žaliavai (Flores Sambuci, Flores Sambuci nigri, Cortex Sambuci, Fructųs Sambuci, Baccae Sambuci, Grana Sambuci, Folia Sambuci) daugiausia naudojami žiedai ir žievė, žymiai rečiau lapai ir vaisiai. Literatūros duomenimis, veikliosios medžiagos žievėje, žieduose, lapuose ir vaisiuose būna skirtingos.

Žieduose randama: gliukozido rutino ir sambunigrino, gleivinių medžiagų, tanidų, eterinio aliejaus ir kt. Žievėje aptinkama cholino, gliukozido sambunigrino, dervinių medžiagų ir kt. Todėl ir preparatai organizmą veikia skirtingai. Žiedai sukelia prakaitavimą ir didina šlapimo išsiskyrimą. Pasak Leklerio, šeivamedžio preparatai skatina pieno išsiskyrimą žindyvėms moterims (Lactogogum).

Šeivamedžio žiedų arbatos mišinys su ramunėlių žiedais ramina skausmus, ypač menstruacijos metu.

Žievė turi stiprų diuretinį veikimą, primenantį rusmenės bei kofeino savybes, tai yra šlapimą skatinančias savybes.

Lapai yra daugiau homeopatiškas preparatas. Tai gana stipriai veikiantieji preparatai, todėl vartotini tik gydytojo priežiūroje.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos