Temos
Epideminis smegenų dangalų uždegimas (meningitis cerebrospinalis epidemica)


Dažniausiai šį meningitą sukelia meningokokas, patekęs lašeliniu būdu iš sergančio žmogaus ar bakterijų nešiotojo. Galima apsikrėsti ir per meningokokais apkrėstus daiktus, pvz., vaikai apsikrečia nuo žaislų, kuriais žaidė ligonis. Meningokokas aplinkoje greit žūsta nuo šviesos, džiovinimo ar antiseptinių priemonių. Didelių epidemijų paskutiniaisiais metais nepastebėta.

Sukėlėjas pirmiausia patenka į nosiaryklę, kur gyvena apie 3 paras. Iš čia meningokokas į smegenų dangalus nukeliauja arba pagal uodžiamąjį nervą, arba limfos, kraujo keliais. Šia infekcine liga žmonės paprastai serga žiemą ir ankstyvą pavasarį; jos pasirodymas susijęs su padažnėjusiais kvėpuojamųjų takų katarais.

Iš pradžių minkštieji smegenų dangalai infiltruojasi, paburksta, smegenų skystis padrumstėja. Vėliau aplink smegenų dangalus atsiranda pūlingo gelsvai žalsvo eksudato, kurio ypač daug smegenų kamieno ir vingių srityse. Galvos smegenys — hiperemiškos, paburkusios, kai kuriose vietose matyti nedideli kraujo išsiliejimai. Žievės nervinės ląstelės pablyškusios, gali žūti.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos